Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Equidae

Equidae

Paarden en ezels zijn genetisch nauw aan elkaar verwant. Ze behoren beide tot de familie van de paardachtigen (equidae) en het geslacht equus, de familie van onevenhoevige zoogdieren, en verschillen slechts twee chromosomen van elkaar. Dit verschil maakt dat ezels de aanduiding equus asinus hebben gekregen, terwijl bij paarden eenvoudig over equus wordt gesproken. Tot het geslacht equus behoren ook de zebra's.

Paard en ezel kunnen onder bepaalde omstandigheden met elkaar paren en hun nakomelingen heten bij een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie een muildier. Wanneer het gaat om een kruising tussen een paardenhengst en een ezelmerrie, wordt gesproken over een muilezel. Deze kruisingen zijn soms doelbewust gefokt (muilezels zijn sterker en soberder dan paarden en hebben een groter uithoudingsvermogen), en soms "ongelukjes", ontstaan doordat hengst en merrie onbedoeld bij elkaar zijn gekomen en niet zo gauw een andere partner konden vinden.

Het verschil tussen een paard en een ezel is merkbaar aan hun gedrag. Paarden hebben bij dreigend gevaar een vluchtrespons, ezels een vechtrespons. Daarnaast zijn er nogal wat fysieke verschillen tussen paarden en ezels. Paarden laten goed merken dat ze iets mankeren, ezels kunnen in stilte lijden. Ook  bij de training moet rekening worden gehouden met verschillen. Paarden geef je een bevel, aan een ezel vraag je iets en met een muildier moet je onderhandelen.

Muildieren en muilezels zijn onvruchtbaar. Bij hoge uitzondering zijn vrouwelijke muildieren wel vruchtbaar. Die onvruchtbaarheid en ook het gegeven dat paard en ezel in het wild niet met elkaar paren, zijn voor de biologie de belangrijkste redenen om beide te beschouwen als aparte soorten. Het belangrijkste kenmerk van een biologische soort is immers dat er geen significante genenoverdracht tussen de twee populaties optreedt.(1)
(2) Paard of muildier, wat is het verschil? , Levende Have augustus 2007

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier