Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Drachtigheid van een ezelin

ezelveulen

De draagtijd van een ezelin duurt gemiddeld een jaar en tien dagen. Hoe vroeger in het jaar gedekt, hoe langer het vaak duurt. Of er werkelijk een veulen in aantocht is, laat zich niet gemakkelijk vaststellen. Is er een hengst in de buurt en wordt de ezelin weer hengstig, dan is er een grote kans dat de dekking is mislukt. Maar zekerheid geeft deze methode niet. Voelen is een optie. Normaal moet er 15 tot 20 dagen na de eisprong een vruchtblaas of een verhoogde tonus voelbaar zijn, maar bij kleinere ezelinnen geeft ook deze methode niet echt uitsluitsel. Meer zekerheid biedt een echo. In eerste instantie kan dat via de endeldarm en later (vanaf 65 tot 85 dagen) via de buikwand. Ook een hormoonanalyse is mogelijk. Vooral het hormoon oestradiol geeft een goede indicatie. Vanaf de negentigste dag is in het bloed van ezelinnen een sterke stijging van dit hormoon waarneembaar. Ezels hebben bovendien een speciaal drachthormoon, dat vanaf dag 35 tot dag 140 in het bloedplasma voorkomt. (1)
De ezelin heeft in de laatste drie maanden van de dracht extra eiwit, kalk, fosfor en vitamine A en D nodig. Zodra het veulen geboren is, krijgt het via de melk/biest de nodige antistoffen binnen. Pas na 14 dagen bouwt het z'n eigen immuunsysteem op. (2)
De geboorte van het veulen verloopt doorgaans probleemloos. Een eventuele abortus kan het gevolg zijn van het zeer besmettelijke equine herpes virus. Als er een keizersnee noodzakelijk is vanwege een verkeerde ligging bijvoorbeeld, dan moet men bedenken dat een ezel een grotere neiging tot bloeden vertoont dan een paard.
(1) Echo geeft snel uitsluitsel over dracht van ezelin, Levende Have juni 2006
(2) www.de-ezelvriend.nl

Heb je zelf ezels en heb je hier een vraag over? Stel ze in de vraagbaak

Gerelateerde onderwerpen:


Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier