Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Castratie van de ezelhengst

Ezelhengsten kunnen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat balken. Ze hebben een wisselend humeur, zien er aardig uit en meestal zijn ze dat ook. Maar zodra de hormonen opspelen kunnen ze erg lastig worden. Castratie maakt van de ezelhengst weer een sociaal, betrouwbaar dier dat weinig balkt.

Andere reden voor castratie is dat de hengst samen wordt gehouden met een merrie, maar dat het niet de bedoeling is dat er veulens komen. Castratie zorgt er ook voor dat de hengst de merrie minder lastig valt.

Castratie kan op traditionele wijze: via een snede in de balzak worden de testikels verwijderd. Deze ingreep kan de dierenarts thuis in de weide uitvoeren. Maar een hengst kan ook ‘over de lies’ worden gecastreerd. Dit is een echte operatie onder volledige narcose. Er worden twee sneetjes in de liezen gemaakt van ongeveer een centimeter. Via de sneetjes worden de testikels losgesneden en naar buiten gehaald. Is er sprake van een klophengst , dan kan castratie lastig zijn.

De castratie kan plaatsvinden als de hengst een jaar oud is. Het moet in elk geval gebeuren voor het vijfde levensjaar, anders behoudt de ezel zijn hengstenmanieren.

Heb je zelf ezels en heb je hier een vraag over? Stel ze in de vraagbaak

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier