Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Sleepstal

Bouwtekening sleepstal,schuilstal

De sleepstal is een verplaatsbare stal. Voor een niet plaatsgebonden stal van maximaal dertig vierkante meter, is geen bouwvergunning nodig. Let wel op dat de stal goed van zijn plek te krijgen is en af en toe (minimaal eens per maand) versleept wordt.

Een object is plaatsgebonden als het meer dan 31 dagen op dezelfde plaats staat. Indien een bouwwerk dus gedurende langere tijd op één plaats staat of groter is dan 30 vierkante meter, is een bouwvergunning noodzakelijk.
Neem in geval van twijfel contact op met de gemeente. De ene lokale overheid staat meer toe dan de andere. Het argument van dierenwelzijn telt steeds zwaarder. Hoewel sommige gemeenten nog erg streng in de leer zijn en ook geen verrijdbare stal toestaan, is een gesprek over de noodzaak van beschutting voor dieren in zomer en winter op z’n minst aan te bevelen.
U kunt argumenten aanvoeren van goed weidebeheer. Door de stal geregeld te verplaatsen, voorkomt u dat het op een plek een modderpoel wordt. Ook maakt de wisselende windrichting het noodzakelijk om een mobiele schuilgelegenheid te creëren.
Voor het verplaatsen van een sleepstal is wel een tractor nodig. Zoek bij voorkeur steeds een goed vlak stuk in het weiland en plaats de stal bij voorkeur op een paar lange, liggende palen, met de rug naar de wind en regenkant. (1)

Wilt u een digitale handleiding van bouwtekeningen ontvangen? Ga dan naar onze producten pagina. Bouwtekeningen kosten 4,95 euro en worden digitaal verzonden.

(1) Sleepstal kan zonder bouwvergunning, Levende Have februari 2007

Verwante onderwerpen:

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier