Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Luzernehooi

Hooi is niet altijd gedroogd gras. Zo is er ook luzernehooi. Luzerne is, net als klaver, een vlinderbloemige. Deze planten kunnen met behulp van bodembacteriën stikstof uit de atmosfeer halen voor eigen gebruik en vastleggen in de bodem. Luzerne hoeft daarom niet met stikstof bemest te worden.

Gedroogde luzerne is iets droger dan hooi. Een klein nadeel van kunstmatig drogen is dat het product vrijwel geen vitamine D bevat. Vitamine D2 wordt in planten gevormd onder invloed van UV-straling door de zon. Deze vorming vindt plaats in het afstervende gewas. Luzerne bevat ca 16% ruw eiwit. Dat is voor de meeste herkauwers, varkens en kippen geen probleem, integendeel. Maar voor paarden en ezels kan het iets teveel van het goede zijn. Daarom wordt luzerne vaak gemengd met andere ruwvoeders, zoals gras of stro. Zo komt Hartog Lucerne uit op een eiwipercentage van 12%. Ook bestaan er luzerne-mixen zonder melasse. Luzerne heeft een laag suikergehalte, lager dan hooi en kuilgras. Luzerne is verder rijk aan vitaminen en mineralen. 

Let bij eventuele aanschaf van luzernehooi goed op de kwaliteit. Het blad moet goed aan de stengel zitten en goed groen zijn. Zonder blad is luzerne niet veel waard.

Gerelateerde onderwerpen:


Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier