Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Identificatie en registratie van schapen en geiten

Identificatie en registratie van schapen en geiten

De regelgeving voor schapen en geiten houdt in dat ze geïdentificeerd en geregistreerd moeten worden. Registratie moet gebeuren door een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN) aan te vragen. Zo'n nummer moet je aanvragen vóórdat je deze dieren begint te houden. Dat kan eenvoudig door te bellen met  088 - 042 42 42. Kijk ook op de website van rvo.nl

Alle schapen en geiten moeten voorzien zijn van 2 identificatie-middelen. Dat moet zijn 1 groen elektronisch oormerk plus een gewoon groen oormerk als 2de identificatiemiddel. Of een maagbolus (elektronisch) en dan is het bijbehorende oormerk grijs. Geiten mogen ook worden voorzien van een tatoeage in combinatie met een bolus. Ze mogen dan alleen niet de grens over.

De EU staat ook de combinatie van chip en oormerk toe, maar deze is (nog) niet in Nederland verkrijgbaar. Chips en tatoeages mogen alleen bij dieren worden ingebracht die niet de grens over gaan. Europa staat ook een combinatie van een elektronisch oormerk en een pootband of tatoeage toe (voor de gewijzigde EU-verordening, zie bijlage).

De schapen en geiten moeten ook in een centrale database worden ingevoerd. Daarvoor ga je naar mijnrvo.nl  Je hebt dan wel een relatienummer nodig. Inloggen kan met DigiD.

Voor precieze en actuele informatie over aanmeldprocedure en ID-middelen zie:
Dossier elektronische I&R

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier