Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

E. coli

De oorzaak is een Shiga-toxine producerende bacterie: Escherichia coli O157:H7 (STEC O157), ook wel Enterohemorragische E.coli O157 of verocytotoxine producerende E.coli O157 (VTEC) genoemd. Shiga-toxine is een soort gifstof die door de bacterie gemaakt wordt. E.coli bacteriën zijn normale bewoners van het maagdarmkanaal van mens en dier. Echter, door de jaren heen is ontdekt dat bepaalde groepen schadelijk kunnen zijn, zoals ook STEC O157. 

De bacterie geeft bij dieren geen ziekteverschijnselen. Dieren zijn gezonde dragers en daarmee bron van infectie voor de mens. Runderen en schapen dragen de STEC O157 met zich mee in de darmen en scheiden de bacterie uit in de mest. Wanneer de bacterie buiten het dier komt, overleeft hij nog maanden in de grond en weken in het water (of langer wanneer de temperatuur lager wordt). Mensen worden besmet via de voeding (door het eten van onvoldoende verhit rundvlees of het drinken van ongepasteuriseerde melk), of door contact met besmette mest. 

Preventie: voorkom contact met dierlijke mest. Draag een overall en rubberlaarzen wanneer je met herkauwers in contact komt. Spoel laarzen goed af en was de handen met water en zeep na bezoek aan dieren op (kinder)boerderijen. Eet niet in de buurt van de dieren, eet niet zonder eerst de handen te wassen. (1)
(1) RIVM www.ziekdoordier.nl

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier