Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dierenwiki's

In het hart van het Landelijk Kennisnetwerk bevindt zich een kennisbank. Deze bestaat uit zogeheten dierenwiki's over de volgende diersoorten:

De wiki's over elke diersoort zijn gegroepeerd rond de thema's gedrag, gezondheid, huisvesting, regelgeving, verzorging en voeding. Het hoofdstuk pluimvee kent nog een onderverdeling in kippen , ganzen , fazanten , pauwen en kwartels . Bij de parkdieren zijn de herten , Alpaca, lama's , kangoeroes , emoes , Nandoes, struisvogels , [[nodetitle:papegaaien]] en Zwanen ondergebracht.
Door op een van de links te klikken kun je verder in de Kennisbank navigeren. 

Algemene informatie
Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have is een project van de Stichting Levende Have, een in Welsum gevestigde organisatie zonder winstoogmerk. Het doel van het kennisnetwerk is om hobbymatige en kleinschalige houders van landbouwhuisdieren en parkdieren alle relevante informatie en kennis aan te bieden via één loket. Achter dat ene loket bevindt zich een Kennisbank en een Vraagbaak. Iedereen kan geheel vrijblijvend en gratis lid worden door een account aan te maken.

Basisprincipes
De geboden informatie in de Kennisbank is geschreven vanuit een neutraal gezichtspunt. Omdat de artikelen door elke bezoeker bewerkt kunnen worden, geeft Levende Have echter geen garantie wat betreft de juistheid van de informatie, ondanks het feit dat door deskundige [[nodetitle:gebruikers van de kennisbank|gebruikers]] (moderatoren en redactieleden) op de inhoud wordt toegezien.
De Kennisbank bestaat uit zogeheten dierenwiki’s, hetgeen betekent dat de informatie door gebruikers bewerkt en aangevuld kan worden. Daarvoor gelden enkele basisprincipes:

  • Objectiviteit/neutraal standpunt
  • Correct gebruik van de Nederlandse taal
  • Geen plagiaat, teksten van anderen worden uitsluitend met bronvermelding overgenomen
  • Geen persooonlijke websites toevoegen, geen linklijst, geen reclame voor eigen doeleinden
  • Artikelen moeten als zelfstandig stukje gelezen kunnen worden.
  • Hou het kort en overzichtelijk, maak gebruik van tussenkopjes
  • Neem eventueel aanvullende informatie op in een bijlage
  • Bij alle artikelen kan commentaar worden gegeven in de vorm van een logbericht of door een reactie achter te laten.

Hoe maak je een dierenwiki?
Alleen gebruikers met een account kunnen een wiki maken. Klik op [[nodetitle:Dierenwiki's indienen]] . Dan verschijnt een scherm met Titel, Tekst, Diersoort, Thema. Vul alle onderdelen in. Houd je bij het schrijven van de tekst aan bovenstaande basisprincipes. Wil je knippen en plakken? Maak dan gebruik van Kladblok. Daarmee schakel je allerlei opmaakgegevens van een bestaande tekt uit. Voeg eventueel een bestand toe via Bestandsbijlages. Ook kun je een link maken naar een bijpassende video op You Tube. Bewaar je wiki vervolgens door onderin op Opslaan en publiceren te klikken.

Hoe link je jouw dierenwiki aan een andere wiki?
Wanneer jouw wiki aansluit op de inhoud van een andere wiki, breng dan een koppeling tot stand. Om erachter te komen bij welke wiki uw wiki aansluit, kun je gebruik maken van de zoekfunctie. Ook kun je bij de diersoort en het thema waarover je wilt schrijven, kijken of er aansluitingsmogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld: je wilt een wiki schrijven over Swifters (schapenras). Je kijkt bij Schapen Algemeen en komt daar het woord rassen tegen. Dat woord is groen, hetgeen betekent dat er een link is naar een wiki Schapenrassen. Bij Schapenrassen kun je zien of er al een wiki is over Swifters. Zo niet, dan voeg je het woord Swifters tussen [[nodetitle:]] toe. Dit woord kunt u toevoegen nadat u de wiki over Schapenrassen ''geopend'' heeft.

Soorten gebruikers
Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have heeft drie soorten gebruikers: bezoekers, gebruikers met een account, en beheerders. Alleen gebruikers met een account en beheerders kunnen informatie in de Kennisbank toevoegen, vragen stellen en vragen beantwoorden.

Kom je onjuistheden tegen of twijfel je aan de juistheid van de geboden informatie, stuur een email naar [email protected].