Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Loopeendjes ineens schuw, kale vleugels en snel gestresst

We hebben drie loopeendjes van ruim 1,5 jaar oud, 3 zusjes. Ze waren heel knuffelig en absoluut niet schuw en heel relaxed. We hebben met een grote groep huizen een grote gezamenlijke tuin, waarin et altijd levendig is met kinderen en er bijvoorbeeld gevoetbald wordt, de dames banjerden gerust op hun dooie gemakkie dwars door het spel heen ze waren de prinsessen van de tuin. De katten zijn ze de baas en als je er aan kwam, dan gingen ze alvast klaar staan om gekroeld te worden. Een goede anderhalve maand geleden werden ze broeds en legden ze op geheime plekjes in de tuin eitjes - ipv in het nachthok - om vervolgens er op te 'broeden'. We haalden steeds de eieren en het 'nest' weg. Sinds twee weken mag niemand meer in de buurt komen, is er veel consternatie (gekwaak) en zijn bij een van de eendjes de vleugels zowat weg. Je ziet de pennen van de veren zitten, heel naar. Ook gaan ze niet meer in bad terwijl ze daar altijd enorm veel plezier in hadden (de dames hebben een prachtig oud bad op pootjes in de tuin staan... dan zijn het even badeendjes;-)
We tasten in het duister over wat er aan de hand kan zijn... ze lijken haast getraumatiseerd. Alleen wormpjes komen ze uit de hand eten, die lekkernij overwint de angst, maar verder is het echt stress als je in de buurt komt. Zo kennen we ze niet, Zijn ze ziek? Is het een (hormonale) fase na de broed? Zijn ze aangevallen geweest of trekt de ene eend de veren er zelf uit? Of trekt een zus de veren eruit?
Iemand een idee wat er zou kunnen spelen?
 

Thema
Gezondheid
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Truus op 13 september 2020 - 11:44

Het eerste waar ik aan denk is veerluis,dit kan zoveel jeuk geven dat ze er onrustig van worden.Maar er zijn natuurlijk veel meer heel vervelende parasieten.Een eend met kapotte en dus lekke veren zal niet in bad gaan,ze is dan niet meer waterdicht.

Het is heel moeilijk van een afstand iets over gedrag te zeggen maar bovenstaande is een mogelijkheid. In handen nemen goed bekijken en in overleg met bv.(vogel) dierenarts behandelen

Dank je wel voor je reactie! Hier kunnen we zeker wat mee.

We hebben nu het hok helemaal uitgeschrobd met zwarte zeep en bespoten met een antiluizen middel en ook de eendjes behandeld (we zagen de beestjes onder de vleugels). Nu hopen dat het werkt, eventueel herhalen...

Dank je wel!
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier