Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Broedse orpington kippen

Ingediend door Anoniem op 01 juni 2009 - 19:45

Onze 4 orpingtonkippen zijn nu al 4 maanden broeds. Zonder haan en zonder eieren blijven ze zitten. Als ik ze buiten zet en het hok sluit, gaan ze voor het hok zitten. Is hier een oplossing voor?

Bij voorbaat dank

Nel Wijnstra

Thema
Gedrag
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ingediend door Anoniem op 01 juni 2009 - 22:20

Als wij broedse kippen hebben en er geen eieren hoeven worden uitgebroed
Laat ik de kippen tijdelijk loslopen dan zijn ze meestal met een week broeds af
wat ook werkt ze in een konijnen hok te zetten met 1 cm water op de bodem
er zijn nog meer dingen die gedaan worden maar,
op te verkomen dat ze broeds worden geen kunsteieren plaatsen en alle gelegde eieren zo snel mogelijk weg halen
Maar sommige rassen zijn broedser dan andere

Ingediend door Anoniem op 04 juni 2009 - 11:28

Als antwoord op door Anoniem

Hartelijk dank voor jullie adviesen.
Bij ons lopen ze altijd los dus dat is geen oplossing. Dat van de hondenbench probeer ik nu uit. Zij zit nu 2 dagen en nachten en morgen ga ik haar weer de ruimte geven.
Ben heel benieuwd. Nogmaals vriendelijk dank
Nel Wijnstra

Ingediend door Anoniem op 02 juni 2009 - 09:17

In het juninummer van Levende Have staat een goede en toch kipvriendelijke methode (weet ik uit eigen ervaring en de ervaring van andere kippenhouders). Het hele stukje luidt: "Er zijn talloze manieren om een broedse hen broedsaf te maken. Een vrij onbekende maar zeer effectieve methode is: de broedse dame in een hondenbench zetten. Het idee hierachter is dat een broedse kip zich in een warm en zacht nest wil neervlijen, en dus niet graag op het koele metaal van zo’n draadkooi gaat zitten. Ze zoekt dus al snel de stok op, een lat die je tussen de spijlen van de metalen draadkooi hebt bevestigd. Koele lucht stroomt de hele dag onder haar door broedsheid blote buik en borst door. Hierdoor raakt de kip snel broedsaf. In drie dagen en drie nachten is het wel gepiept. Wel de bench onder een afdakje of in een schuur zetten. Een kip in een bench ziet er niet gezellig uit, maar bedenk dat een hardnekkig broedse hen minstens drie weken blijft zitten op onbevruchte eieren of een leeg nest, en zich soms letterlijk dood kan broeden." Succes! Marion van 't Land

Ingediend door Anoniem op 04 juni 2009 - 21:29

Orpingtons zijn heel vriendelijke kippen die makkelijk broeds kunnen worden. Dat weet je bij voorbaat als je de dieren aanschaft. Het lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk dat de dieren al 4 maanden broeds zijn.
Normaal blijft een kip maximaal 21 dagen broeds.
Dat is dus de tijd om eieren, indien aanwezig, uit te broeden. Na die tijd houdt ze er mee op. Om te voorkomen dat ze daana weer snel broeds wordt moet je dagelijks de eieren rapen.
Mocht ze toch weer broeds worden dan moet u gewoon de kip deze tijd gunnen. Wel is het nuttig om dagelijks de kip voorzichtig van haar nest halen, opdat ze gaat eten en zich kan ontlasten, en de eventuele eieren elke dag weer weghalen. Vaak stoppen ze dan wel eerder dan 21 dagen om broeds te wezen. Ik ben er een tegenstander van om de dieren slecht te behandelen om de broedsheid geforceerd te beeindigen. Vaak lukt dat niet en het verpest de relatie met uw dieren en dat mag die paar eieren winst niet waard zijn.

Ingediend door Anoniem op 15 juni 2009 - 10:35

Als antwoord op door Anoniem

Wat Gerben Ypma beschrijft mag voor veel kippen waar zijn, maar mijn eigen kippen (Noord-Hollandse blauwe) stoppen net als de kippen van de vraagsteller zeker niet na 21 dagen als ze broeds zijn. In het eerste jaar dat wij kippen hadden bleven ze maanden broeds en vermagerden sterk, ook al haalden we ze iedere dag even van het nest, gaven we ze goed voer en haalden we de eieren weg. Dezelfde ervaring hebben tal van andere mij bekende kippenhouders (waaronder mijn buurman met ruim 100 Orpingtons) en het staat ook in allerlei kippenhandboeken. Als het altijd maar drie weken zou duren en daarna over zou zijn, zouden er volgens mij ook niet zo ongelooflijk veel manieren om kippen broedsaf te maken zijn beschreven. Ik vind het juist dieronvriendelijk om kippen maar door te laten broeden op onbevruchte eieren (als je geen haan hebt) of een leeg nest (als je de eieren dagelijks weghaalt). Ik ben het er wel mee eens dat het broedsaf maken zo diervriendelijk mogelijk moet gebeuren. De methode van Wilma bijvoorbeeld vind ik echt niet kunnen, en een laagje water waar de kip in moet staan (tip van ferry) vind ik ook kiponvriendelijk. De manier van broedsaf maken in de bench, die ik hieronder heb beschreven, houdt rekening met het welzijn van de kip en voorkomt m.i. veel kippenleed. Ik doe het nu al jaren zo, en onze kippen zijn makke schaapjes die op het erf gezellig achter ons aan hobbelen, dus er is zeker geen sprake van een verpeste relatie. Marion van 't Land

Ingediend door Anoniem op 09 juni 2009 - 12:12

Wij zijn in het bezit van een aantal krieltjes, die tot vervelends toe broes worden. Wat goed werkt om ze te ontbroedsen is de kip in een jutezak stoppen en deze 2 dagen en nachten (onder dak) op de wind hangen. Lijkt misschien wel dieronvriendelijk, maar werkt goed en altijd beter dan dat ze zich doodbroeden.

groetjes Wilma

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier