Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Overgewicht

Mijn geiten zien eruit alsof ze hoogdrachtig zijn (wat ze trouwens niet zijn). Ze hebben meer centimeters in breedte maat dan in hoogte maat. Ze krijgen dagelijks 200 gr. krachtvoer brokken per geit en enkele gedroogde sneetjes bruin brood, niet meer dan dat. Wie kan dit verklaren?

Thema
Gezondheid
Diersoort
Geiten

Reacties

Ingediend door vaneldijk op 19 september 2007 - 19:55

wat voor een geiten zijn het? zelf heb ik dwerggeiten, deze komen oorspronkelijk uit Afrika. Omdat er daar niet erg veel voedsel is te vinden slaan deze geiten elk beetje voeding heel snel op. Wat gezien hun natuurlijke leefomgeving erg gunstig is. Als deze geiten in Nederland komen hebben ze dus al snel veel te veel eten en worden ze erg dik.

naast het voer wat je opgeschreven hebt krijgen ze ook nog ruwvoer neem ik aan? als ze te dik zijn kun je besluiten om alleen nog maar ruwvoer te geven.

Mijn geiten vertonen dezelfde ' symptomen', maar volgens de dierenarts kan het in principe geen kwaad. Naast brokken en gras krijgen die van mij ook wat brood en fruit, maar bovenal hooi. Hooi is onmisbaar in een goed dieet en dient dagelijks te worden toegediend. Hooi zorgt voor een goede spijsvertering en stofwisseling. Geiten die dagelijks ( goed) hooi krijgen zullen nauwelijks last van diarree hebben. Maar net als voor de mens geldt ook hier: alles met mate!

Bedankt voor je reactie. Ze zijn inderdaad niet ongezond. Wat wel speelt is de belasting op de gewrichten. Ze komen gewoon moeilijker overeind en zijn de eerste minuut nog wat stijf tijdens het lopen. Daarna gaat het normaal. Hooi krijgen ze dagelijks. En ze hebben nog nooit diarree gehad.

Bedankt voor je reactie. Het zijn inderdaad dwerggeiten. Ze krijgen inderdaad ook dagelijks hooi. Zal je advies proberen!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier