Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Maneneczeem

Ingediend door Anoniem op 07 september 2007 - 19:31

Wij hebben een 4 jarig Welhsje gekocht en na een week begon ze zich te schuren. Ze heeft ook wat kale plekken in de manen. Vooral bij de staartinplant heeft ze veel jeuk. We wassen haar 1 keer per week met teershampo. Verder doen we op de kale plekken uiercreme en spuiten we haar in met een verdunning van citroenolie om de mugjes op afstand te houden.Maar of dit allemaal helpt??? Bij de vorige eigenaar had ze nergens last van. Wat is uw advies? Groetend,fam. Bakker

Diersoort
Paarden
Gerelateerde dierenwiki

Reacties

Ingediend door jinke op 07 september 2007 - 20:40

Op deze website staat een lang artikel over staart- en maneneczeem. Er is ook een wiki: staart- en maneneczeem. Het geeft de meest recente stand van zaken weer. Binnenkort hopen we meer te kunnen melden over het wetenschappelijk onderzoek naar staart- en maneneczeem.

Gerelateerde dierenwiki

Ingediend door Anoniem op 10 september 2007 - 13:52

hoi, ook wij hebben twee ponies die maneneceem hebben, alleen dit jaar is het heel goed gegaan. overdag staan ze in een zandbak en pas om een uur of acht gaan ze de wei op. om een uur of 9 s'ochtends haal ik ze weer naar binnen. Dat gaat prima. Ook ter verkoming van hoefbevangenheid. Overdag zitten ( door de zon) veel meer suikers in het gras dan s'nachts. probeer maar het kost niets (buiten alle dure middeltjes die niet helpen) succes Anja

Ingediend door Anoniem op 15 september 2007 - 01:11

Ik heb in 2003 mijn Haflingermerrie in Nederland gekocht.Men heeft mij toen niets door de telefoon verteld en toen ik na een zeer lange reis aankwam zag ik dat het paardje staart en maneneczeem had.Ondanks dit probleem heb ik haar toch gekocht, want zij was heel erg zielig en men keek niet meer naar haar om.
Het staart en maneneczeem verergerde ieder jaar en mijn paardje had steeds grote krab en bijwonden overal op haar lichaam. De buik, tepels, manen, hoofd en benen waren bijna altijd tot bloedens toe open gekrabt of gebeten. Vanaf het eerste moment aan heb ik werkelijk alles eraan gedaan om haar te helpen.

Ik ging een studie maken van het "Staart en Maneneczeem" gedrag bij mijn paard. Een van de eerste dingen die mij opvielen was dat de jeuk bij mijn paard al heel erg vroeg in het voorjaar begon.In die periode van het jaar zijn er beslist nog geen muggen.Wel begint het wisselen van het vacht en daarmee ook de jeuk.Ik kreeg toen via mijn dierenarts een lotion die de wonden vrij snel laat genezen, maar wat mij opviel was, dat telkens als ik een gebied met die lotion had behandelt en dit weer wat kalmer werd en de wondjes gingen genezen, er op een andere plek het allemaal opnieuw begon!Het leek wel dat zich alles gewoon telkens verplaatste.
Ik begon steeds meer te twijfelen over het verhaal van die kleine muggen en liet daarom een uitgebreide allergietest in een gespecialiseerd laboratorium doen.Uit die test bleek dat mijn paard absoluut niet op die muggen reagerde die de jeuk veroorzaken, wel een zeer grote allergische reactie op allerlei soorten MIJTEN vertoonde.

Ik heb toen een Duits boek gekocht dat heet: " Sommerekzem " en is door Anke Rüsbüldt geschreven, en daarin gelezen, dat er drie soorten schurftmijten ( Sarkoptesmijt, Psoroptesmijt, Chorioptesmijt)bij paarden kunnen bestaan die dezelfde symptomen geven en dezelfde klachten kunnen veroorzaken als het " gewone " staart en maneneczeem veroorzaakt door de mug.Deze mijten kunnen soms alle drie tegelijk voorkomen. Ik heb toen steeds verder gezocht in allerlei verschillende landen, naar informatie over die drie mijtensoorten en ook naar middelen om deze te bestrijden.Maar ik kon ook met behulp van verschillende bevriende dierenartsen geen middel vinden dat tegen die drie " schurftmijten" bij paarden in de handel was. Ondertussen verstreken de jaren en ik probeerde in de zomermaanden van alles uit om mijn paardje maar zo aangenaam mogelijk te laten leven. Twee keer per dag de lotion op alle wondjes, bucasdekens, overdag op box, s'nachts naar buiten en noem zo maar op.
Dit jaar was het zo erg dat ik eigenlijk begon te beseffen dat het eerlijker tegenover mijn paard was om haar in te laten slapen. Met enorme pijn in mijn hart probeerde ik aan die gedachte te wennen, maar dat viel niet mee.Telkens stelde ik het maar weer uit, met de hoop dat er misschien toch ergens op de wereld nog iets bestond of binnenkort op de markt zou kunnen komen dat mijn paardje zou kunnen helpen.

Toevallig kreeg ik in juli van dit jaar schapen uit Nederland en omdat er ivm de Blauwtong middelen zoals "BUTOX pour on" op de markt zijn en een bevriende schapenexpert mij vertelde dat Butox o.a. ook bij bepaalde mijten bij schapen werkzaam is ben ik op internet gaan zoeken.Ik ben toen via het Duitse Google op heel veel positieve reacties gekomen van Duitse paardeeigenaren die allemaal Staart en Maneneczeem paarden hebben en die in de loop van de afgelopen jaren "Butox pour on" in de strijd tegen de kleine muggen hebben gebruikt en dat met zeer veel goede resultaten.Dus heb ik dat middel ook bij mijn paardje gebruikt in de hoop op verbetering.
Het zag er de eerste week naar uit dat de jeuk minder weerd en de huid rustiger, maar het wilde niet echt doorzetten. De jeuk kwam terug en het krabben en bijten ging door.Het mocht niet baten. Wel had ik inmiddels een Nederlandse kennis (die ook paarden met staart en manenexzeem heeft) over de werking van Butox tegen de kleine muggen/paard verteld en heb hun verwezen naar de artikelen op de Duitse site.Zij is Butox gaan gebruiken. Dit is inmiddels weer een aantal weken geleden en hun paarden lijken wel geheel op te knappen, zij bijten en krabben niet meer en de manen groeien weer mooi aan.Het lijkt wel een wonder.

Tijdens mijn tocht op internet kwam ik ook een middel tegen dat bestemd is voor runderen het heet "Cydectine pour on" met de werkzame stof " Moxitectine" zit o.a. ook in bepaalde wormkuren voor paarden. Dit middel is oa.tegen de bestrijding van de drie schurftmijtsoorten zo als boven in het artikel genoemd. Ik heb toen met de fabrikant gesproken en die vertelde mij, dat het middel NIET voor paarden geregistreerd is, maar dat het geen gevaar op kon leveren als ik het volgens aanwijzing ging gebruiken.
Daarbij kwam dat ik dit middel als allerlaatste middel in de strijd wilde gooien...zou dit niet helpen was er alleen nog maar een laatste weg. Dus gebruikte ik het middel op 30 augustus 2007 in de waanzinnige hoop dat het toch aub mocht helpen. De eerste dagen zag ik niets, het bijten en krabben ging onvermindert door, dus mijn moed zakte in mijn schoenen.Wel wist ik dat het bij alle "Pour on" middelen even duurde voordat het middel door alle vetweefsels in het hele lichaam is aan gekomen en kan werken.Naar een paar dagen leek het allemaal iets beter te gaan, het bijten en krabben liet na en de bloedende plekken gingen genezen, er kwamen mooie korstjes op.Er begonne zelf al haartjes overal op te groeien.

Ik ben nu 14 dagen verder en naar een lange bijna 5 jaar lang durende, intensieve en soms waanhopige zochttocht naar een wonder heb ik dit middel kunnen vinden.Ik stond op het punt om afscheid van mijn paard te nemen, ik en ook mijn dierenartsen konden niet meer langer aanzien hoe het paard moest lijden. Alles had ik geprobeerd in de afgelopen jaren en ik had de moed echt opgegeven.Tot dat ik dit middel heb kunnen ontdekken en nu zo blijkt, het ook nog goed gaat werken.Voor mij en mijn paardje is dit een waar wonder en wij zijn hiervoor heel dankbaar.
Misschien is het voor andere "Staart en Manenexzeem paarden eigenaren " ook een goed idee om eens uitgebreid onderzoek te laten doen naar "Schurftmijten" bij hun paarden.Want ik ben zeker dat er heel veel paarden met dit problem rondlopen en dat de eignaren niet beter weten als dat het gaat om de allergische reactie op de kleine mug, want de symptomen lijken heel erg op elkaar.
Wij wensen iedereen heel veel succes ermee,
Jantje & Co.

Zie ook wiki over staart- en maneneczeem op deze website. En volg het nieuws. Er zijn twee middelen onderzocht: een voedingssupplement (Hypo Ex Cema) en een zalf (PT Seo).

Ingediend door Anoniem op 12 oktober 2007 - 14:07

WEET U DAT U OOK GEWOON EEN SIMPEL EN NIET DUUR FLESJE KUNT HALEN BIJ HET KRUIDVAT. GENAAMD "KLITWORTEL" DIT KUNT U GEBRUIKEN HIERVOOR DIT HELPT ECHT !!!
LET WEL OP: DIT IS OOK GELIJK EEN ONTSMETTINGS MIDDEL DUS VOORZICHTIG EROP DOEN KAN EEN BEETJE BIJTEN NAMELIJK NA 3 DAGEN IS DE JEUK AL WEG.
GOED MET UW HANDEN EVEN DOORSMEREN DOE HANDSCHOENEN AAN..
DAN DOET U ER EEN VLIEGENDEKEN OP TEGEN DE VLIEGEN (OF EXCEEMDEKEN), MAAR EEN VLIEGENDEKEN IS AL GOED, WANT DE LUCHT HOUDT DE VLIEGEN WEG !!!
SUCCES VERZEKERD !!!

Ingediend door Anoniem op 01 juni 2014 - 18:07

Ik heb al eerder geantwoord op dit probleem. Mijn shet merrie had er ook ernstig last van afgelopen winter. Tot ik haar dagelijks in het tuig hees, bitwijs maakte en met haar de straat opging, het was meteen over. Toeval? Wie weet. Het schijnt een psychische component te hebben, het gevoel te geven zich nuttig te maken is onontbeerlijk voor onze paardjes; ze houden van werken en de aandacht die dat met zich meebrengt. Btw, ik heb dus shets, hou van ze, maar niets is sierlijker dan een Welsh met die arabische knik in dat neusje, dus aan het werk met dat beauty en genieten van elkaar deze zomer!

Ingediend door vaneldijk op 14 september 2014 - 10:18

Ik ben ook al jaren bezig met mijn fjordje om de jeuk onder controle te krijgen heb al van alles geprobeerd zelfs dingen van €300,-.
Nu geef ik haar ook voer met heel weinig suikers en eiwitten maar dat is ook vanwegen haar maagprobleem en is wel iets verminderd er door.
Gisteren op de wedstrijd van mijn dochter kreeg ik het advies om klitwortel te gaan gebruiken.Mede was ik dan 1 keer in de week haar manen en staart met teershampoo.Dus ik ben heel benieuwd hoe het dan gaat als ik de klitwortel erbij gebruikt.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier