Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Waarom moet bij het traditioneel slachten de kop er aan blijven?

Thema
Algemeen
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ik weet niet wat u precies bedoelt wat met traditioneel slachten. Maar wettelijk mag je een kip alleen slachten door het vooraf te verdoven en vervolgens de halsslagaderen door te snijden en leeg te laten bloeden.
Op deze manier zit de kop er nog aan maar die kunt u dan desgewenst er vervolgens afsnijden. Het verdoven van de kip mag alleen door de kip met een ronde stok een harde klap op de kop te geven of door hem een stroomstoot toe te dienen. Voor die laatste mogelijkheid zijn er speciale apparaten in de handel.

Enkele weken geleden kocht ik 10 scharrel leghennen van 1 jaar oud.
De meeste van hen heb ik twee dagen geen eten en drinken meer gegeven met als doel een lege krop en maag wat handig is bij het schoonmaken.

Deze 10 hennen heb ik met een welgemikte slag de kop afgehakt of dit mag of is weet ik niet.

Bij de volgende keer denk ik dat ik de bovengenoemde methode toe past, (waarom ? ) omdat sommige recepten, coq au vin bijvoorbeeld, bloed vraagd om de jus te binden dat eerst met een halve glas wijn en azijn word verdund. In het voormalig Ned - Indië gebruikten wij kippenbloed voor bloedworst.... tja en hoe die smaakt hmmmmmmmmmm maar wel van ECHTE SCHARRELKIPPEN

Een dier voeding en water onthouden lijkt me in strijd met de [[Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren]]. U mag volgens deze wet een dier niet de nodige verzorging onthouden.

Leghennen van een jaar oud zijn veel te oud om nog een mals kippengerecht van te maken. Alleen kippen van ongeveer 15 a 16 weken en sommige rassen zoals de Marans tot ongeveer 20 weken zijn geschikt als braadkip. Het zijn daarna z.g. harde kippen geworden en alleen nog maar geschikt om soep van te maken.
Ook een confit is nog mogelijk. Je braadt de kippendelen eerst goed aan en leg ze dan volgens de klassieke methode in ganzenvet met de nodige kruiden. Dat verhit je tot ongeveer 100 graden celsius. Dan zet je de pan met inhoud in de oven die op 80 graden is afgesteld en laat het daar zonder de oven nog te openen minimaal 3 uur in staan. Ik gebruik i.p.v. van ganzenvet een stevige kruidige bouillon van bouillonblokjes met kruiden aangevuld. Voor een legkip van een jaar zou ik ongeveer 4 uur de tijd nemen in de oven.
Overjarige echte leghennen zijn overigens geen echt feest om nog voor de consumptie te verwerken.
Overigens maakt het niets uit voor het slachten dat de dieren kort daarvoor nog gegeten en gedronken hebben.
Ik haal na het slachten en verbloeden de ingewanden er onder stromend water uit en de kip blijft keurig schoon. Dus geen enkele reden om de dieren nog voor het slachten onnodig te laten lijden.

Wanneer ik marans zou hebben dan gingen deze kippen niet zo gauw de pan in. Deze kippen leggen namelijk eieren waarin geen salmonella door de schaal kan doordringen de schaal is namelijk harder dan van een gewone legkip.
De marans worden ook wel de kip met het gouden ei genoemd,
Wist u dat niet, of is het geen wat ik over de marens gehoord heb een fabel?

Ingediend door vaneldijk op 02 december 2015 - 15:58

Ik vind dat er van oudere( dan 16 weken) kippen/hanen wel erg lekkere gerechten gemaakt kunnen worden., Dat doe ik zelf tenminste wel en ik slacht ook zelf. Mijn zelf gefokte Orpintons wegen me met 16 weken nog lang niet genoeg. Wel zorg ik er voor, ze te verwerken in een stoofschotel, of idd soep; cock au vin of ook heel lekker: roti. Blijer kun je mij niet maken. Eten en zeker drinken krijgen ze gewoon tot aan het eind, beetje zorgvuldig omgaan met een volle krop, dat is alles. Voor de dieren wel zo fijn.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier