Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Welke eendensoorten passen het beste bij een wilde eend?

Ingediend door jinke op 19 augustus 2007 - 09:40

Mijn eend - een wilde eend - was voor mijn vakantie erg op me gesteld en liep de hele dag achter me aan. We zochten samen pissebedden en slakken in de tuin en hij zat naast me met werken. Hij liep de hele dag los in de tuin. Vanwege mijn vakantie heb ik een stuk tuin afgezet en heeft mijn moeder voor hem gezorgd. Toen ik thuis kwam liet ik hem meteen los in huis. Daar begon hij te fladderen en heeft hij zijn vleugelspier denk ik verrekt. Zijn vleugel heeft 2 dagen naar beneden gehangen. Na contact met dierenarts gehad is dat weer redelijk goed maar als hij fladdert valt hij om naar rechts. Hij lijkt slecht evenwicht te hebben, verstopt zich in de tuin en komt niet naar mij toe. Hij eet wel en zwemt en als ik hem pak(vang) dan blijft hij wel rustig bij me zitten. Het lijkt me dat hij het niet meer naar zijn zin heeft. Kan ik proberen om hem weer mak te maken? Ik ben de hele dag thuis en we hebben een hele grote tuin aan het water. Ik wil nog wat eenden erbij. Welke soorten passen het beste bij een wilde eend? Alvast bedankt voor de reactie. Ik ben 2 dagen bezig geweest op internet om iets te vinden, heb ook met Avifauna gebeld en ben blij dat ik dit gevonden heb. Ingrid Komen.

Thema
Algemeen
Diersoort
Pluimvee

Reacties

Ik vermoed dat de ene vleugel van uw eend minder krachtig is geworden dan de andere. Als ze dan fladdert valt ze inderdaad om. Dat zie je ook als je een eend aan één vleugel kortwiekt om te voorkomen dat die er vandoor gaat. Ze wennen daar snel aan. Ik zou eerst proberen om voor uw eend een partner, die verwant is aan de wilde eend, te vinden. Als het een vrouwtje is dan kunt u zowel een vrouwtje als een mannetje uitzoeken. Als het een mannetje is dan alleen een vrouwtje om eventueel gevechten te voorkomen.
Als u nog meer eenden erbij zoekt dan lijkt het me verstandig om daarvoor ook alleen aan wilde eenden verwante soorten uit te zoeken. Ze zijn makkelijk in het onderhoud en kunnen elkaar veelal goed verdragen.
Zelf zou ik dan Indische loopeenden, ook wel Flessehalseenden genoemd, nemen. Het zijn sierlijke eenden, verwant aan de wilde eend, en hebben niet de neiging om weg te vliegen.

Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om, als je nu een wilde eend hebt, enkel andere wilde eenden als partner aan te schaffen. Hiermee voorkom je dat de eenden gaan kruisen. Probleem met kruisingen is dat je ze vaak lastig bij andere mensen kunt onderbrengen (verkopen/weggeven), omdat bastaarden niet erg gewild zijn. Nog een gevaar dat op de loer ligt: Zodra je een kruising hebt met een ander ras, blijft deze kruising vruchtbaar. Als deze eventueel ontsnapt uit je tuin, zal hij zich vermenigvuldigen met de echte wilde eenden, wat weer leidt tot bastaarden in de natuur. Dit heet faunavervalsing en is niet de bedoeling.

<p>Nota bene, Indische loopeenden en andere gedomesticeerde rassen stammen af van de wilde eend (<i>Anas platyrhynchos</i>) en kruisen dus allemaal met elkaar. Je kunt het vergelijken met hondenrassen. Ze stammen allen af van de wolf, zijn dus in feite nog dezelfde soort, en kruisen daardoor met elkaar.

<p>Overigens, de Indische loopeend is niet in staat om te vliegen door zijn bijzonder onnatuurlijke bouw. Hierdoor is kortwieken bij dit ras overbodig.

<p><b>Let op!</b> De wilde eend is een oorspronkelijke (wlde) soort die in Nederland ook in de natuur leeft. Deze eend is dan ook beschermd door de Flora en Faunawet. Je mag ze alleen houden/kweken als ze zijn voorzien van een (geregistreerde) vaste voetring. Wil je met de wilde eend kweken, dan zul je deze ringen ook moeten bestellen bij één van de vijf door LNV aangewezen vogelbonden.

<p>Vriendelijke groet,

<p>Jan Harteman
<br>[email protected]

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier