Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voorkom ijs- en sneeuwklompen onder paardenhoeven

Ingediend door Anoniem op 03 december 2010 - 11:34
paarden in de sneeuw

Paarden en pony’s die op hoefijzers staan, hoefbevangen zijn of gewoon nogal holle hoeven hebben, krijgen snel last van dikke lagen vastvriezende sneeuw onder hun hoeven. Ze lopen met dit winterse weer al gauw op stelten, of eigenlijk: op sneeuwklompen. Voor het paard kan dit vervelend tot gevaarlijk zijn. Wat te doen?

Door de sneeuw- of ijslaag onder de hoeven wordt de gang van het dier wankel. Het paard kan vallen, kreupel worden, hoefbeschadiging oplopen of meer in het algemeen pijn hebben. Enkele tips om ijs- en sneeuwklompen bij paarden en pony's te voorkomen of te behandelen:

  • Paarden en pony's op hoefijzers hebben veel meer last van vastvriezende sneeuw- en ijsklonten dan blootsvoetse dieren. Haal de ijzers dus (tijdelijk) onder de hoeven vandaan of laat ze vervangen door speciaal (rubberen) sneeuwbeslag.  
  • Bij paarden zonder hoefijzers zijn het vooral de dieren met hoefziektes of afwijkend gevormde hoeven die last krijgen van sneeuw en ijs. Bij hoefbevangen paarden bijvoorbeeld is de hoef iets warmer dan normaal, waardoor sneeuw en ijs sneller vastvriezen. Bovendien hebben zij vaak hogere en hollere hoeven met diepe straalgroeven, zodat de klonten sneeuw en ijs bij het rondlopen niet makkelijk loslaten. Smeer bij dieren die last hebben van sneeuwklompen een dikke laag hoefvet aan de binnenkant van hun uitgekrabde hoeven. Daardoor hecht de sneeuw minder goed. Het voorkomt niet alles, maar de gevormde ijs- en sneeuwklonten zijn nadien wel veel makkelijker te verwijderen met de hoevenkrabber.
  • Als er in of onder de hoef inmiddels keiharde ijslagen zijn gevormd, forceer dan niets met de hoevenkrabber. Anders is er grote kans op beschadigingen aan met name de hoefwand en de straal. Beter is het om met de punt van de krabber rustig tegen het ijs te tikken, waarbij er steeds brokjes wegschieten. En ook hier geldt weer: insmeren met hoefvet als de hoef uiteindelijk helemaal ijsvrij is.
  • Om ijs- en sneeuwklompen te voorkomen wordt wel geadviseerd de gevoelige dieren dikke wollen sokken (voor mensen) over de hoeven aan te trekken. Vooral sokken met antislipnopjes eronder zouden goed werken. De sokken helpen niet zozeer tegen de kou, maar vormen wel een tijdje een barriere tegen aangroeiend ijs. Een langdurige oplossing is het echter niet: sokken slijten op deze manier heel snel. Hoefschoenen zijn een (kostbaar) alternatief.

 (Redactie Levende Have)

Comments

Ingediend door Anoniem op 03 december 2010 - 12:06

De meest voor de hand liggende oplosing lijkt me om de dieren op stal te zetten.

Ingediend door Anoniem op 04 december 2010 - 09:46

Als antwoord op door Anoniem

Ik ben geschrokken van de suggestie om paarden op stal te laten staan als er sneeuw ligt. Zijn er nog steeds paardenhouders die dit doen? Verschrikkelijk! Paarden moeten zoveel mogelijk buiten lopen; ze hebben licht, lucht en beweging nodig. 24 uur op stal is mishandeling. Doet u dit alstublieft niet! Rubberen 'sneeuwschoenen' kunnen,maar volgens mij kan dit niet effectief gedaan worden zonder ijzers, die de boel op zijn plaats houden. De hoeven dagelijks 'schoontikken' en van binnen invetten, zoals beschreven in het artikel, is volgens mij het beste wat we kunnen doen bij paarden zonder ijzers.

Sneeuw in Nederland ligt nooit zo lang. Dus zo erg is het nu ook weer niet om de sneeuwperiode te overbruggen in een stal om schade aan de hoeven te voorkomen. Je zou het ook kunnen combineren door de dieren na een paar uur buiten weer in de stal te halen.

Ingediend door Truus op 06 december 2010 - 16:32

Mijn paarden lopen altijd minimaal 8 uur buiten nooit sneeuw problemen gehad. Wel vet ik de hoeven in en laat de smid de voeten vlak houden aan de onder kant, dus geen zool weg halen, je hebt dan geen plek waar zich ijs kan vormen (uiteraard geen ijzers Het enige moment dat ze echt op stal moeten blijven is als het spiegelglad is en dat is meestal niet meer dan 1 keer per jaar een halve dag. Een glad pad strooi ik met mest.

Ingediend door Anoniem op 07 december 2010 - 23:52

Het strooien van zout is echt absoluut af te raden! Paarden likken het op, en de kwaliteit van strooizout is niet dat wat je voor je paard wilt! Bovendien staat een paard op een veel te groot stuk om dat met een beetje zout op te kunnen lossen, en is zout in die hoeveelheid erg slecht voor het bodemleven en dus het milieu en je gras. Ook is het slecht voor de hoeven (uitdrogend), en als je paard het oplikt dan is er een grote kans dat hij ook (veel) zand binnenkrijgt (zandkoliek).
***************
Wijzelf hebben zes paarden, en zij staan al sinds jaar en dag 24 uur per dag buiten (met een open inloopstal), ongeacht het weer en ongeacht de bodem. Ik maak me er absoluut niet druk om als het glad is, en het ís glad want er zijn stukken bij met meterslange ijsplaten. Dat is niet erg, paarden zijn niet achterlijk, ze kennen hun omgeving en weten waar ze voorzichtig moeten zijn. Ook hebben ze geen reden om onnadenkend uitgelaten te doen omdat ze niet 's nachts op stal worden opgesloten en dus niet in die nacht opgekropte energie krijgen die er de volgende dag weer uit moet.
****************
Overigens ook nooit last van ijsklompen. Ze hebben allen goede natuurlijk bekapte hoeven en daardoor veel hoefmechanisme en een goede hoefvorm zonder uitstekende hoefwand. Ze hebben geen enkele moeite om op onegale bevroren ondergrond te lopen en zoals gezegd is sneeuw ook geen enkel probleem. We hoeven behalve het bekappen niks aan de hoeven te doen (niet invetten ofzo).
****************
Een bijkomend voordeel is ook dat paarden die 24 uur per dag buiten lopen, ook op lastige ondergronden, 'bodemwijs' worden en leren omgaan met die ondergronden. Heel handig als je gaat rijden, wij rijden gewoon door de sneeuw, zelfs in galop, ze voelen zelf wel of het wel of niet kan en passen zich goed aan.
*****************
Dus: gewoon goed en regelmatig bekappen en vooral 24 uur per dag buiten laten zodat ze hun omgeving kennen en niet 's ochtends erg uitgelaten de weide in komen (dat geeft namelijk wél kans op ongelukken, maar dat is ook zo in de zomer) Op stal opsluiten vind ik wel een heel erg trieste 'oplossing', triest voor het paard dan.
--

www.paardnatuurlijk.nl
Ilona

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier