Mercator-groep-anti-bloedluis

De Mercatorgroep is leverancier van diatomeuze aarde die bruikbaar is in het kippenhok bij de bestrijding van bloedluis, vlooien, mieren en mijten. De productnaam is Hemexcide.
Diatomeuze aarde is gemaakt van geplette en vermalen fossielen van diatomeeën. Het middel is niet giftig, 100% natuurlijk en wordt gewonnen van de bodem van rivieren, meren en zeeën. 
Hemexcide heeft een Europees goedkeurings nummer (E551c) en wordt ook gebruikt als biologisch voedingssupplement.
Onverhitte diatomeeënaarde is geschikt om de schade door ongedierte (bloedluis) bij kippen en ander pluimvee te beperken.
Omdat Hemexcide een mechanische werking heeft (het gaat door de huid/schaal heen), kan de bloedluis etc.er niet resistent voor worden.
Hemexcide heeft minder effect op bloedluiseitjes, het komt moeilijk door de harde schaal van insecten in dit levensstadium heen. Daarom moet de behandeling regelmatig herhaald worden.
Hemexcide heeft wel effect op de larven, nymfen en volwassen insecten omdat die een huid/schaal hebben van zachter weefsel.
 
Unieke eigenschappen van Hemexcide:
  • Hoge poreusheid: tot 85% van het volume van Hemexcide is gemaakt van uiterst kleine onderling verbonden gaten en groeven.
  • Hoge absorptie: Hemexcide kan tot 1 maal zijn eigen gewicht in vocht opnemen en dan toch nog dezelfde eigenschappen hebben als droge Hemexcide. Bij olie-achtige producten is dit 1,85 maal.
  • Schadelijke effecten voor mens en dier zijn niet bekend.

Toepassing van dit anti-bloedluismiddel:
Hemexcide kan opgelost worden in water om zo te verspuiten in de dierenverblijven. Als richtlijn geldt ongeveer 1 Kilogram Hemexcide oplossen op 10 liter water, voor de professionele verwerker ca 25 KG op 200L water (12%). Hemexcide kan dan gespoten worden in de kieren en naden, nesten van de dierenverblijven.
 
Afhankelijk van de te gebruiken spuit en de uitbraak van de ongedierte, kan er meer of minder Hemexcide opgelost worden in het water. Na het verdampen van het water blijft de Hemexcide achter op de gespoten plekken en doet zijn werk. Belangrijk is het mengsel goed door te roeren en het liefst in beweging houden.
  • Ook als poeder kan Hemexcide in de stallen worden geblazen. Bij voorkeur meerdere keren herhalen, dit ivm het uitkomen van de eitjes van bv de bloedluis (vogelmijt)
  • Zeer probaat is een bak ( rand van een boxpallet) in de wintergarten of paden te leggen, hierin Hemexcide te doen evt gemengd met gehakseld stro. De hennen kunnen hierin perfect stofbaden, op deze manier poederen zij zichzelf in en nemen dit mee het systeem in.
  • Ook als strooisel kan Hemexcide dienst doen, bij vleeskuikens voorkomt dit voetbrand.
  • Hemexcide absorbeert hinderlijke ammoniak uitstoot, dit verbetert aanzienlijk het klimaat in met name traditionele scharelstallen.

Andere toepassingen van diatomeeënaarde
Voedingssupplement voor pluimvee max 1,5%, Hemexcide bevat een breed assortiment aan natuurlijke  mineralen zoals: Calcium, magnesium, ijzer, natrium, titanium, kalium, silicium, aluminium enz.
Hemexcide wordt al 2 decennia gebruikt als natuurlijk ontwormmiddel bij vee in Engeland.
Anti-vlooien middel: Bestrooi de honden en kattenkleden/dekens grondig. Diatomeeënaarde is ook zeer effectief indien het in de vacht van hond of kat wordt gewreven. Herhaal het na 3 dagen.
Anti luizen/mijten middel: strooi Hemexcide op de plekken waar de luizen op het dier zitten en wrijf het in. Strooi het ook op het bodemstrooisel en in legnesten, of manden.
Vliegen: Het aantal vliegen beperken is een groot probleem in schuren en stallen met dieren. Hemexcide kan in dichtgeknoopte zakken (kunststof of jute) gedaan worden en in de dierverblijven gehangen worden. De dieren (kippen, konijnen etc.) worden uit nieuwsgierigheid aangetrokken door de zakken en stoten er zo vaak tegenaan dat ze het poeder op zich krijgen. Als de vliegen op de dieren zitten, lopen ze door de Hemexcide. Hemexcide kan ook vermengd worden met water en verneveld worden op plaatsen waar veel vliegen zitten.
Slakken: Hemexcide kan ook gebruikt worden om (naakt)slakken te weren. Strooi het hiervoor tussen de planten. Als de Diatomeeënaarde nat wordt, verminderd de werking. Eenmaal opgedroogd herstelt de werking weer.
Mieren: Strooi Diatomeeënaarde bij de ingang van het mieren nest. Als de mieren terug gaan hun nest in, dan nemen ze het aan hun poten mee en verspreiden het zo door het gehele nest heen.

Verkrijgbaar in verschillende vormen
Hemexcide 100G is een poedervorm inzetbaar op velerlei manieren, zowel droog als nat;
Hemexcide 30K is een korrel van ca 3 mm, deze is inzetbaar als strooisel;
Hemexcide 20G en 40G hebben een korrel die als toevoeging in (vee)voer toepasbaar is.
 
Elspeterbosweg 19
8076 RA
Vierhouten
Telefoon: 
0577-411171
Mobiel: 
06 2740 2730
Werkgebied: