Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wormen en hun levenscyclus

Ingediend door jinke op 31 oktober 2010 - 11:29

Wormen komen over de hele wereld voor. Veel soorten leven parasitair, dat wil zeggen: ze hebben een gastheer nodig. Deze wormen hebben een week, langwerpig lichaam en meestal een geringe lengte van enkele millimeters tot centimeters. Er zijn echter ook uitzonderingen die meer dan 10 meter lang kunnen worden, zoals de runderlintworm.

Volwassen wormen in de gastheer leggen grote hoeveelheden eieren, die via de mest op het land komen. Uit de eieren ontstaan larven. De larven kruipen in het gras omhoog en worden door de gastheer opgenomen. In de slijmvliezen van de lebmaag of de darm ontstaan uiteindelijk de volwassen wormen. De volwassen wormen paren, waarna ze grote hoeveelheden eieren gaan leggen (Haemonchus: tot 10.000 eieren per dag) die met de mest op het weiland komen. Hiermee is de cyclus gesloten.

Bij warm en vochtig weer verloopt de ontwikkeling in het grasland van ei tot besmettelijke larve het snelst, ongeveer 2 weken. In het vroege voorjaar, bij koeler weer, duurt het tot wel 10 weken. Uit eitjes die in het late najaar op het weiland komen, ontwikkelen zich pas in het voorjaar de larfjes. Ook eitjes die al langer op het land liggen kunnen onder gunstige omstandigheden gelijktijdig tot ontwikkeling komen, waardoor tegelijkertijd een grote hoeveelheid larven ontstaat. Hierdoor kan in de zomer of in het najaar de besmettingsdruk hoog zijn.

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier