Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Watermanagement in de wei

Ingediend door jinke op 22 maart 2015 - 11:24

In de wei kan een hoosbui maar ook aanhoudende regenval voor veel problemen zorgen. Door klimaatverandering moeten we ons voorbereiden op extremen: tijd om eens wat aan watermanagement te doen. Lees meer in dit artikel.

Ecologisch slootschonen
Onderhoud van sloten rondom het weiland is noodzakelijk om overtollig water af te voeren of om water te kunnen bergen na hevige regenval. Volg daarom de aanwijzingen van het waterschap. Maar laat je niet verleiden tot al te rigoureuze maatregelen, ook al wordt daar door boeren in je omgeving op aangedrongen. Een aanbod om ook jouw sloot wel even met trekker en ander zwaar materieel schoon te maken en uit te baggeren, kun je in veel gevallen beter afwijzen. Er komt steeds meer aandacht voor het zogeheten ecologisch slootschonen.

Bij ecologisch slootschonen wordt rekening gehouden met de flora en fauna in de sloot. Daarom geldt het advies: maak de sloten schoon tussen half augustus en eind oktober. Zorg er bij het schoonmaken voor dat slootdieren kunnen vluchten. Een deel van de waterplanten mag in de sloot blijven staan. De wortels moet je zo min mogelijk beschadigen. Neem ook zo min mogelijk bagger mee.  Schraap het talud niet af. Laat de planten uit de sloot bovenop het talud ongeveer 48 uur liggen. Resten van planten kun je met een speciale frees kleiner maken. Wil je de sloot diep er hebben, maak dan gebruik van een baggeromp. Kijk of je de sloot ook gedeeltelijk kunt schonen.

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier