Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voorzorgsmaatregelen bij aflammeren en verwerpen

Ingediend door jinke op 02 oktober 2009 - 11:26
Voorzorgsmaatregelen bij aflammeren en verwerpen

Houders van schapen en geiten die publiek ontvangen, zijn verplicht ervoor te zorgen dat bezoekers niet in contact kunnen komen met de dieren tijdens het lammeren. Dit moet worden voorkomen door deze dieren tijdens het lammeren in een stal te houden die de bezoekers niet kunnen betreden. Hiermee wordt voorkomen dat indien, ondanks de vaccinatie, een dier toch onverhoopt besmet zou zijn met Q-koorts, het besmette dier rondom het lammeren bezoekers zou kunnen besmetten. Er is een uitzondering opgenomen voor werknemers en bedrijfsmatige bezoekers, zoals een dierenarts.

Schapen in de weiden van de lage landen

Aangezien rond het lammeren het risico van besmetting het grootst is, zijn houders van schapen en geiten verplicht om in hun eigen administratie de datum op te nemen waarop een schaap of geit gedekt is / gedekt kan zijn. De maatregelen zijn van kracht voor locaties waar schapen en geiten worden gehouden die zijn opengesteld voor publiek, met het oogmerk om direct contact tussen publiek en dieren mogelijk te maken. Hier vallen naast kinderboerderijen, zorgboerderijen, dierentuinen, bedrijven die lammetjesaaidagen organiseren ook bijvoorbeeld campingboeren en zorginstellingen met schapen en geiten onder. Voor hobbymatig gehouden schapen en geiten is het protocol niet verplicht (wel geadviseerd).

Protocol voor hobbymatig gehouden schapen en geiten
Met name bij het verwerpen, maar ook bij het normale aflammeren vormen besmette geiten en schapen een risico op besmetting met Q-koorts voor de mensen die met deze dieren in contact komen. Daarom staat op deze website een protocol voor Aflammeren in tijden van Q-koorts (zie bijlage). Dit protocol is speciaal bedoeld voor de kleinschalige en hobbymatige houders van schapen en geiten zonder publieksfunctie. 

Naast de Q-koortsbacterie is er nog een aantal andere ziekteverwekkers die verwerpen bij schapen en geiten kunnen veroorzaken en die ook een risico voor de mens kunnen vormen. Het advies is daarom om bij een verwerper, waarbij een vermoeden bestaat van een besmettelijke oorzaak, altijd de dierenarts in te schakelen. Laat de dieren aflammeren in kraamhokken waar desinfectie mogelijk is.

Hieronder een korte film over Hygiëne bij de geboorte van een lam

 
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier