Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kruiden helpen tegen maagdarmwormen

Ingediend door jinke op 20 juni 2017 - 12:07

In verschillende kruiden zitten stoffen die een beetje helpen tegen maagdarmwormen bij herkauwers . Denk aan gewone rolklaver (Lotus corniculatus), esparcette (Onobrychis viciifolia), moerasrolklaver (Lotus pedundulatus), sulla (Hedysarium coronarium) en cichorei (Chicorium intybus).

Esparcette heeft het grootste negatieve effect op Trichchostrongules colubriformis. Cichorei helpt tegen Teladorsagia circumcincta. Bij lammeren die cichorei binnen krijgen, werden in de ontlasting van lammeren minder wormeieren gevonden dan bij lammeren die graasden op gras. Ook de groei van de lammeren was beter. De effecten van chicorei waren vergelijkbaar met de effecten van het ontwormingsmiddel. In een ander onderzoek bleken lammeren die last hadden van een worminfectie, graag tanninerijk voer te eten; deze voorkeur verdween weer toen de infectie over was. Tannine zit vooral in gewone rolklaver, moerasklaver, smalle weegbree.

Kruiden zijn geen eenvoudige medicijnen. Voor sterke effecten zijn grote hoeveelheden nodig. De concentraties in de kruiden kunnen ook sterk variëren. Verder onderzoek richt zich vooral op de effectiviteit van extracten; de gehele planten lijken vooral interessant als je de dieren immuniteit wilt laten opbouwen zonder dat zij zwaar besmet worden. 

Bron: Van gepeperd naar gekruid grasland/Foto: Wikimedia commons

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier