Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

waaraan is mijn varken overleden?

Ingediend door Anoniem op 06 juni 2012 - 18:14

Dag,

26 mei jl is mijn huisvarken overleden na een ziekteperiode waarin aantal malen dierenarts aan huis is geweest en het dier is geinjecteerd met medicatie, antibioticapasta voorgeschreven en maagtabletten. Niets heeft uiteindelijk geholpen en uiteindelijk overleed mijn varken. Dierenarts heeft gespeculeerd op darminfectie en/of maagzweer. Ikzelf denk echter aan vergiftiging alhoewel mijn honden niet ziek zijn geweest. De dieren dus ook het varken werden meerdere keren per dag uitgelaten in het park hierachter... Nu is mijn vraag of iemand van u zou kunnen weten of het een plant kan zijn geweest waaraan hij is overleden? Zo ja welke? Ik heb in eigen tuin aan onkruid wat hij graag at Kattenstaart of Heermoes kan dat het zijn geweest? Dier had geen puntbloedinkjes of ontstoken huid, wel ernstige diaree en hij at ab-so-luut- niks meer in de laatste dagen dronk wel en vond het fijn om te kauwen op zachtjes lopende tuinslang (ik ontdekte toen dat zijn bek vol met zweren zat aften heet dat bij de mens) Kon niks binnen houden meeste water kwam er ook weer uit... Via deze weg hoop ik iets meer duidelijkheid te krijgen over wat er gebeurd zou kunnen zijn...

Bij voorbaat dank!

Moemi.

Thema
Gezondheid
Diersoort
Varkens

Reacties

Ingediend door jinke op 07 juni 2012 - 10:20

Beste Moemie, het zal lastig zijn de werkelijke oorzaak te achterhalen. Op deze website staat wel een wiki over giftige planten, maar dan nog weet je niet in welke hoeveelheden je varken van dergelijke planten heeft gegeten. Je hebt in elk geval je uiterste best gedaan om je varken weer beter te maken. Helaas is dat niet gelukt. Bij de GD kunnen ze dode varkens onderzoeken, maar dan moet het dier wel snel voor sectie worden aangeboden. Daar heb je nu dus niets meer aan. Maar misschien is dat wel iets voor anderen om over na te denken als een van hun dieren overlijdt zonder dat er een duidelijke oorzaak kan worden aangewezen.

Moemi

Had hem ook niet af kunnen staan...in principe had ik het dier af moeten geven bij kadaverton van de gemeente... bedankt voor uw reactie, wellicht heeft u gelijk en kunnen anderen hier lering uit trekken.

Inmiddels weet ik dat heermoes/kattenstaart de gifstof equisetine bevat en anti-thiamine. Echter hedera is ook giftig dit veroorzaakt geirriteerd slijmvlies, koliek, diarree, braken en soms zelfs verlammingsverschijnselen.
Misschien hebben meer bezoekers een huisvarken dan gelieve rekening te houden met wat u in de tuin heeft...

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier