Overmatige verenval bij kippen.

Miijn kippen plus haan lopen los in de tuin en in de wei.De laatste tijd lijkt het net of ze niet goed door de rui komen cq gekomen zijn.Er is zelfs één kip die practisch kaal is.Ik geef hen altijd speciale vitaminen door het drinkwater.Ik heb niet de indruk,dat ze elkaar pikken, maar dat kan natuurlijk gebeuren als ik er niet bij ben.Wel vind ik geregeld veren in het nachthok.Maar ook de haan begint kaal te worden op zijn kop en een andere kip wordt een beetje kaal op haar rug, daar waar de staart begint.Ik houd het nachthok zo schoon mogelijk.Wellicht is een dergelijke vraag al eerder gesteld, maar ik kon hem niet vinden.

Diersoort: 

Reacties

Als kippen ruien dan kan dat op uiteenlopende manieren gebeuren. De meeste kippen ruien heel geleidelijk over een langere periode. Dus kom je ook lang uitgevallen veren tegen. Er zijn ook kippen met de z.g. Parijse rui. Dan verliezen ze in betrekkelijk korte tijd veel veren en blijven lang een nogal zielige aanblik bieden.
Er zijn ook kippen met alleen een nekrui. De nek wordt dan behoorlijk kaal. Dat gebeurt ook als kippen gestresst zijn.
Mijn ervaring is dat kippen allen behoorlijk lang met de rui bezig zijn. Langer dan in handboeken staat aangegeven. Goede en gevarieerde voeding met o.a. fruit en groenvoer helpt ze het snelst door de rui heen.
Kippen in de rui moeten kunnen beschikken over een droog en tochtvrij schuil- en nachthok.
Het is niet uit te sluiten dat veerluis voor rui wordt aangezien. Een behandeling hiervoor bij de kale plekken, en ook onder de vleugels en onder de staart is dan aan te bevelen.

Bedankt voor uw snelle antwoord.Ik ga er voorlopig maar van uit, dat het de rui is die hen parten speelt.Ik dacht inderdaad, net als de handboeken, dat de rui zo ongeveer voorbij zou moeten zijn.Maar zo leer je er weer wat bij.De praktijk, daar gaat het dus om.Vraag:zou u mij kunnen zeggen hoe lang deze rui zou kunnen duren.Heeft het ook zin, dat ik bij de dierenarts een of ander preparaat haal?

Ik heb er dieren tussen lopen die pas in het vroege voorjaar weer behoorlijk in de veren zitten.
Oudere dieren bij mij van 5 jaar en ouder komen steeds moeilijker uit de rui. Een oude haan van 8 jaar heeft nog jaren rond gelopen met geen veren meer aan de voorkant van de nek tot op de borst. Ik heb nog uitgezocht of het toch een parasiet betrof maar dat was niet het geval.
Hij had er geen last van en de huid werdt knalrood.
Ik ken geen preparaat om de dieren te helpen met de rui.

Eiwitrijk voedsel is erg belangrijk in de rui. Extra mais bijvoorbeeld en natuurlijk groen en fruit.

Mijn kippen beginnen meestal in augustus met ruien, soms inderdaad heel heftig met half blote kippen en andere zie je weinig aan. Nu was het in augustus hier slecht weer, koel en nat, en in september warmer en droger, waardoor ze pas later in de rui zijn gegaan. Er wordt wel eens aangeraden om ze wat katten-blikvoer te geven om de rui sneller door te maken, ze krijgen dan wat extra eiwit binnen. Ik zou dan geen kattenvoer met vis geven, want dat proef je aan de eieren!

ik heb 10 kippen en ik heb iedere dag 9 a 10 eieren,mijn kippen zien er zeer gezond uit en zeer levendig maar zij zijn bijna de helft van hun pluimen kwijt en dit reeds van voor de winter, wat kan er aan mijn kippen mankeren ,zij krijgen voeder van aveve en eten zeer veel , daarbij krijgen ze ook nog het keukenafval ,ze hebben geen grote loopoppervlakte

Van onze vier kippen werd er één gepikt door de anderen. We hebben deze kip nu apart in een hok geplaatst. Helaas heeft ze wat pennen verloren. Groeien deze weer aan?
En, is een kip alleen eenzaam?

Reactie toevoegen