Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kun je een haan bij zijn zusjes laten?

Heb nu 1 kip en 1 haan overgenomen van vorige eigenaren van ons huis. kip heeft 10 eieren die ze aan het uitbroeden is. nu vraag ik me af of haan en kip eigenlijk al familie waren en of dat invloed heeft op de kuikentjes die hopelijk geboren gaan worden. en daarna moet ik iets met het aantal hanen wat ik heb; de oude haan behouden of een jonge haan houden? had al wel bedacht dat ik jong haantje vast met iemand zou moeten kunnen ruilen als dat nodig mocht zijn.

Thema
Algemeen
Diersoort
Pluimvee

Reacties

U hoeft niet bang te zijn dat inteelt bij kippen snel leidt tot afwijkingen. Dat kan wel een groot aantal generaties duren. Zelf ben ik al jaren bezig met een nieuw ras te fokken. Onvermijdelijk teel je dan in om bepaalde eigenschappen vast te leggen. Ik heb er nooit inteeltproblemen mee gehad. Elke generatie bestaat uit vitale dieren.
Als het soms wel tot afwijkingen leidt dan komen die eieren veelal niet uit.
Inderdaad zal uit het broedsel voor ongeveer 50% haantjes komen. Indien de oude haan een aardig dier is die goed voor zijn hen zorgt dan zou ik die niet gauw inruilen voor een jong dier waar u het karakter niet van kent. Niet elke haan is even prettig, niet voor de hennen en niet voor u.
Ik adviseer u wel als u voldoende ruimte heeft zodat er geen gevechten uitbreken om een mooi haantje te handhaven als reserve haan. Dan kunt u ook zijn karakter beter leren kennen.
Overigens valt het niet mee om haantjes aan de man te brengen zonder dat ze meteen in de pan verdwijnen.
Daarom slacht ik altijd de overtollige haantjes zelf.
Als u intresse heeft, wil ik hier wel een handleiding geven over hoe haantjes netjes te slachten en te plukken zijn.

Over inteelt is [[inteelt|hier]] een aardige wiki te vinden. Lijkt me interessant te lezen over het slachten van haantjes. Ik denk vooral aan het netjes doden en hoe vervolgens hygiënisch te handelen.

Hierover is een paar maanden geleden een studiedag geweest. Ook hier werd door een medewerker van de WUR onheil en verdoemenis uitgesproken over inteelt bij pluimvee. Men stelde dat de slechte resultaten van ver doorgevoerde inteelt bij ander vee dan pluimvee ook voor pluimvee zou gelden.
In de zaal zat een groot publiek van ervaren en vermaarde hobbypluimveefokkers. Geen van allen kon de beweringen van de WUR onderschrijven integendeel men propageerde zelfs inteelt om je ras goed op orde te houden. Hooguit paste men lijnenteelt toe. Dat is het principe om vanuit 1 stam diverse lijnen te fokken via vader-dochter teelt en moeder-zoon teelt en deze lijnen na een paar generaties weer te kruisen.
Ook bij de teelt van duiven wordt dit veel toegepast.

Over het slachten van pluimvee is een uitvoerige wiki
[[slachten van kippen]] beschikbaar.

Ingediend door Van t Land op 28 augustus 2008 - 17:34

Dag Tom,

Ik ben zelf (kleinschalige) fokker van Noord-Hollandse Blauwe kippen. In onze toom kippen loopt een haan met een van oorsprong totaal andere bloedlijn dan de hennen. Die haan mag paren met zowel de oude hennen als met zijn dochters, kleindochters en achterkleindochters. Af en toe mag een van de dames een nest uitbroeden met eieren van allerlei verschillende hennen onder haar hoede. Dat gaat over het algemeen prima. Maar na verloop van een aantal jaren (bij ons na ongeveer vier generaties) zien we dan toch wat tekenen van inteelt bij de nakomelingen. Er is terugval in de helderheid van de gewenste koekkoekskleur en soms zitten er ineens wat al te grote dieren met gele (ipv de vereiste blanke) snavels en poten tussen. Dat schijnen (recessieve) genetische eigenschappen te zijn van de soorten waaruit de Noord-Hollandse Blauwe ooit is ontwikkeld. Het gaat dan natuurlijk wel om uiterlijke kenmerken en die zullen niet zo van belang zijn als u geen raskippen fokt. Gezondheidsproblemen of rare afwijkingen hebben we nooit aan de hand gehad. Wellicht duurt het bij niet-raskippen, of bij kippen van verschillende rassen in 1 toom, zelfs nog veel langer voordat zich problemen voordoen. Er is dan immers sprake van een brede genetische basis. Hoe dan ook, bij ons geldt: pas tegen de tijd dat de eerste 'licht afwijkende' kuikens geboren worden, vervangen we de oude haan door een nieuwe haan uit een verse bloedlijn. En die kan dan weer jaren mee.<br/>
<br/>
Het ruilen van haantjes is inderdaad niet makkelijk, zoals Gerben Ybma al opmerkte, want de meeste kippenhouders hebben natuurlijk zelf ook een haantjesoverschot. Tip: wilt u de boventallige haantjes niet zelf slachten, dan kunt u ze vaak ook tegen betaling ter slacht aanbieden bij een poelier, waarna u ze schoongemaakt weer kunt ophalen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier