jonge merel verzorgen?

Gisteren is een jonge merel bij mij uit het nest gevallen. Ze waren aangevallen door een ekster. Een jong is overleden en de andere hebben we gered. Hij mankeert niets en hopt in het rond, want vliegen kan hij nog niet. Hij tjilpt en fluit zo nu en dan.Ik heb hem in een  bench gedaan met veel luchtgaten.

Ik heb meelwormen gekocht, maar die zijn te groot. Nu heb ik van mijn kippen het legmeel gezeefd en met water geef ik hem hapjes. Eigenlijk giet ik het meer naar binnen.

Wie heeft er een tip over de verdere verzorging en wat ik hem te eten moet geven.

Ik weet, dat deze vraag niets met kippen en dergelijke te maken heeft, maar jullie zijn allen dierenvrienden en  weten misschien wat ik moet ondernemen om hem later naar het bos te brengen. Hier stikt het van de katten.

Alvast hartelijk bedankt .

Groeten van Gerda Becking

Thema: 
Verzorging
Diersoort: 

Reacties

Het is heel eenvoudig. Je zet de jonge merel op het balkon of op een platje waar hij niet door katten kan worden gepakt. De ouders weten door zijn geroep hem wel te vinden en gaan gewoon door met hem voedsel te geven.
Dus in een bench zetten werkt niet.
Ze heb ik vele jonge merels gered.

Hoi Gerben,
bedankt voor je berichtje. De merel is al zo groot als een kwartel en zou, denk ik, al bijna het nest verlaten.Hij hopt overal meteen vanaf en heeft geen kans hier met die katten. Overigens zie ik de ouders helemaal niet. De boom staat vlak voor mijn raam en geen vogel te bespeuren.
Ik zou het toch zelf moeten proberen. Ik heb hem nu 36 uur en hij eet het goedje. Ik heb er nu wat fijngestampte garnalen bij gedaan(bleeeh).
Hoop, dat het lukt....en jij weet erg veel van dieren, joh,Hartelijk bedankt van Gerda Becking

Kattenvoer!Gewoon uit blik of geweekte kattenbrok,puppybrok kan ook. Jonge vogels hebben veel eiwitten nodig. het grootste probleem is dat hij moet leren zelf z´n voer te zoeken voor je hem los laat.
Merels zijn geen bosvogels maar tuin en park vogels.

De jonge merel is makkelijk groot te brengen, net als spreeuwen. Het verschil is dat merels uiteindelijk schuw voor je gaan worden zodra ze zelf gaan eten. Op dat moment kun je hem vrijlaten.

Je moet hem laten zien waar je het eten uit haalt dus leren dat je het eten uit een bakje haalt want dan zal ie snappen dat het bakje eten betekent. Geef hem ook enkele levende meelwormen en het beste is die ook in dat bakje te doen want dat zal het eerste zijn dat hij zal pakken (en moet leren dat ie levend eten moet zoeken) Als basisvoeding kun je hartgekookt ei prakken met wat water en wat universeelvoer (of kattenbrokjes) en om het wat vaster te maken 2 beschuiten er doorheen prakken. Dan kun je goed bolletjes maken en die op je vingertop leggen om zo zn snaveltje in de duwen. Laat het (stevige bakje) bij hem staan met een beetje van de voeding en met enkele meelwormen. Het bakje moet wel een beetje een rand hebben zodat de meelwormen erin blijven. Let maar op binnen no time gaat ie de meelwormen pakken en dan ook het eivoer maar dat komt door de beweging van de meelwormen. Dat activeert zijn kleine geestje. Veel plezier ermee het is erg leuk om merels groot te brengen. Ze zijn inderdaad massaal slachtoffer van vele roofdieren. Groet, Louisa

Ik ben benieuwd hoe het met de merel gaat ?

Super bedankt, sanne en ik hebben een spreeuwenei gevonden en dankzij jullie weet ik wat ik iep moet gaan geven! Als je merel schuw wordt, dan kan je hem vrijlaten.

Belangrijk!! Knip meelwormen doormidden(kop eraf knippen), want die kunnen nog wel eens door de maagwant heen vreten, vogel dood. grote regenwormen ook, zeker als de merel nog heel jong is.

Hallo,
Ik heb gisteren een merel gevonden op een fietspad en ik heb hem meegenomen naar huis.
Hij lijkt nog vrij jonge want het is op zijn ruggetje nog kaal.
Ik weet niet hoe ik zo'n beestje moet verzorgen en wat moet ik hem te eten geven?
Ik hoop dat iemand mij veder kan helpen.
Alvast bedankt.

We hebben maaien gekocht in de dierenwinkel en dat eet hij. probeer ook een nestje te maken en hem warm te houden. zet hem niet in de buurt van honden,katten en kraaien
veel succes ermee,
kimm

Hoi wij hebben pas een nieuw huis gekocht we wonen er nog niet in maar we gaan er vaak heen om in de tuin te werken(da's wel nodig) we hadden een hakselaar gekocht om alle hopen met takken te hakselen maar in een van die hopen zat een nest van een merel met vier eieren. Mijn ouders ( ik ben 12) hadden het nest verplaatst maar ik dacht dat de moeder niet terug zou komen maar ik mocht de eieren niet meenemen. Toen we een week later weer terug kwamen bleek dat de moeder niet was teruggekomen. Mijn ouders zeiden dat de eieren nu wel dood zouden zijn maar ik geloofde ze niet ik heb ze mee naar huis genomen en onder een warme lamp gezet nu zit er in een van de eieren een scheur. Ik weet niet of het is omdat er een kuiken in zit of omdat hij gewoon verrot is. Maar stel hij komt uit, wat moet ik hem dan te eten geven?

Wij hebben net een merel gered van de dood. Onze kat had hem te pakken. Hij is echter 1 vleugel kwijt. groeit dit nog terug? Kan ik hem kippe-eten geven?

hey, vandaag kwam mijn papa thuis met twee kleine baby merels. We hebben ze een papje van gemixt graan, water en dode regenwormen gegeven. Ze zijn heel actief en schattig tjilpen de hele tijd door. We hebben ze levende regenwormen gegeven en ik heb gelezen dat dat heel slecht is omdat deze door de maagwand kunnen kruipen. Wij gaan nu afwachten en hopelijk overleven ze het. Ik vraag me af of dat ze moeten overnachten onder een lamp of iets speciaals nodig hebben van eten of een slaapplekje. Hopelijk goede en snelle tips. ;)
Janne M

ik heb een jonge spreeuw ,en ik heb al wat te eten gegeven , alleen , poep hij vanzelf of kan ik dit stimuleren ??

Wij hebben jaren geleden een enkele merels en zelfs een door een kat mishandelde lijster groot gebracht ... alles is zelf uitgevlogen en zijn zelfs nog jaren in de tuin gekomen. De lijster - herkenbaar aan een uitgescheurd oog - kwam zelfs met haar eigen jong (!) voor het raam heen en weer lopen; toen we de deur open deden liepen ze beide door de gang ... alsof het dood normaal was

net een merel gevonden wil hem eten geven maar wat voor eten? en wat voor drinken? en waar moet hij slapen?! ik weet het niet en jullie? hij staat nu in de schuur in een doos met papieren ondergrond is dat goed?

wij hebben op vakantie een jonge merel gevonden hij is nog maar net uit het ei en heeft een kale rug al een heel klein beetje dons maar verder niks wij hebben zijn nest gevonden en daar hem in gezet maar wat eet hij en hoe moet ik het hem voeren
thanks voor als je het antwoord weet en het zegt

ik heb een merel jong gevonden en de vader en moeder zat vast in een net zwaar gewond ik heb het jong nu in huis en al wat water gegeven maar wat moet ik hem geven

Hallo Gerda
Een merel verzorgen is niet moelijk.
Hij heeft vooral een warme slaapplek nodig.
Geef hem genoeg eten en drinken.
Speel met hem en leer hem vliegen.
Zet de merel op een hoopje en laat hem dan vliegen.

We hebben een jonge merel gevonden, wat moet dat beest eten.

Hoi mijn vriend kwam dus gisteren thuis met een jong mereltje toen hij hem vond lag die op de grond op zijn zij en hij kan niet blijven staan en hij wilt geen graan eten hoe kan iik hem redden?

De antwoorden op jullie vragen staan hierboven. Allemaal tips over wat je jonge merels moet geven.

Reactie toevoegen