Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

hoe rotstraal te behandelen

Ingediend door Anoniem op 04 mei 2009 - 18:17

Ik heb al geruime tijd (3mnd) rotstraal bij mijn ezel, de ene keer is het minder erg dan de andere keer. Op advies van de hoefsmid smeer ik, na het uitkrabben van de hoef, met hoefteer. 1x p/wk in betere tijden 3x p/wk  in slechtere tijden. Toch heb ik het idee dat dat juist een averechtse werking heeft. Na veel gelezen te hebben op het internet zeggen sommige mensen dat de hoefteer juist de straal afsluit en daardoor bacterien groei toeneemt. Dat je dus beter de hoef in soda kunt zetten, droog laten worden en dan behandelen met betadine of CTC spray. Wie heeft ervaring met rotstraal en met welke methode is het verbetert? Of zijn er nog andere behandel methodes?

 Groet Jolanda

Thema
Gezondheid
Diersoort
Ezels

Reacties

Ingediend door Anoniem op 05 mei 2009 - 11:26

koop een flesje mortelsol, druppel minimaal 3 weken lang,3 x per week de mortelsol op de slechte plekjes. er zal rook vanaf komen , niet schrikken dus.
als het daarna mooi droog is nog 1 keer per week totdat alles schoon en droog is.
suc6

Ingediend door Anoniem op 06 mei 2009 - 12:05

Het idee van hoefteer is dat er geen bacterien van buitenaf in de door rotstraal aangedane hoef kunnen dringen. Het gebruik ervan is omstreden. Teer kan alleen gebruikt worden op super- maar dan ook superschone hoeven. Uitkrabben is niet voldoende, daarmee krijg je lang niet alle bacterien weg. Als je na het uitkrabben teer op de hoeven smeert, sluit je de in de hoef aanwezige bacterien onder de teer af. Die bacterien kunnen zich dan in de al aangetaste hoeven gaan vermenigvuldigen en de kwaal gaan verergeren. Dan ben je dus slechter af dan zonder hoefteer. Als je toch hoefteer wilt gebruiken, moet je dus eerst de hoeven grondig reinigen met een daarvoor geschikt bacteriedodend schoonmaakmiddel (vaak een zinksulfaatoplossing), te koop bij paardenwinkels en boerenwinkels. Alternatieven voor het gebruik van hoefteer zijn er ook. Egyptische zalf wordt bijvoorbeeld veel gebruikt. Dat is een desinfecterende en droogmakende zalf die ook het hoorn versterkt. Als er holtes in de hoef door de rotstraal zijn ontstaan, kun je hierin een met Egyptische zalf doordrenkt gaasje, lapje of wattenbol proppen en dit elke dag verversen. Hetzelfde kan met Betadine-oplossing. En dan zijn er nog de wat agressievere middelen, waar ik zelf geen ervaring mee heb. Het schijnt dat je bij het gebruik daarvan in ieder geval moet oppassen dat je de kroonrand niet raakt. Marion van 't Land

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier