Profiteer nu!

Hoe kan je het gekraai van hanen beperken?

Onze haan begint om 3 uur in de ochtend te kukkelen tot ong. 4 uur in de middag. Buren gaan klagen en inmiddels sluiten we hem op in t nachthok maar toch het gaat door merg en been. nachthok is volkomen verduisterd en hij zit er alleen in.

is er iets wat ik daar tegen kan doen?

Het liefst willen wij ons haantje houden. maar op deze manier gaat t niet lukken.

 

Mona van peer

 

Thema: 
Gedrag
Diersoort: 

Reacties

Een toom kippen zonder haan is veel minder leuk dus ik kan me voorstellen dat u probeert om de overlast te beperken. Hanen van lichte kippenrassen en van krielkiprassen kraaien veel vaker en doordringender dan hanen van de zware rassen. Gemeenten die wat willen doen tegen de overlast van hanen schrijven meestal voor dat de dieren tot 8 uur in de ochtend binnen moeten blijven. Die gemeenten vinden, m.i. terecht, dat de buren na 8 uur wel wat moeten kunnen verdragen.
Ik adviseer u om het nachthok echt lichtdicht en mogelijk met b.v. piepplastic aan de buitenkant ook meer geluidsdicht te maken want als regel reageren veel hanen reeds bij het minste spoortje licht. Bij veel hanenhouders blijkt het goed te werken. Ook praten met de buren kan vaak de ergste irritaties wegnemen.
Ik woon in het buitengebied en daar zijn de bewoners niet zo snel geirriteerd door hanengekraai. Zelf heb ik 5 hanen en 60 kippen en ook de meeste buren hebben wel een toom kippen met een haan. Als je geen acht op het gekraai slaat dan hoor je het op den duur niet eens meer.

Ik ben ook wel benieuwd naar de mogelijkheden. Wij hebben 1 hele lieve witte zijderhoenhaan. We hebben inmiddels een geluiddicht nacht hok. 'S morgens gaat de haan er echt later uit, meestal pas rond 10 uur op verzoek van de buren. Ze kunnen echt uitslapen, er gaat vanaf 5 uur licht aan in her hok zodat de haan al kan kraaien. Dit doet hij volop en dat hoort niemand, alleen als je er echt naast staat heel zachtjes. Zodra hij eruit is kraait hij de hele dag door nog heel veelven heel hard. Van alle buren is er 1 die het behoorlijk zat is en bijna iedere week aan de deur staat. Alle andere buren hebben er of geen last van en vinden het zelfs leuk. Ik wil geen overlast bezorgen, maar wil ook de haan houden. Heeft er iemand tips?

Reactie toevoegen