Hoe kan je het gekraai van hanen beperken?

Onze haan begint om 3 uur in de ochtend te kukkelen tot ong. 4 uur in de middag. Buren gaan klagen en inmiddels sluiten we hem op in t nachthok maar toch het gaat door merg en been. nachthok is volkomen verduisterd en hij zit er alleen in.

is er iets wat ik daar tegen kan doen?

Het liefst willen wij ons haantje houden. maar op deze manier gaat t niet lukken.

 

Mona van peer

 

Thema: 
Gedrag
Diersoort: 

Reacties

Een toom kippen zonder haan is veel minder leuk dus ik kan me voorstellen dat u probeert om de overlast te beperken. Hanen van lichte kippenrassen en van krielkiprassen kraaien veel vaker en doordringender dan hanen van de zware rassen. Gemeenten die wat willen doen tegen de overlast van hanen schrijven meestal voor dat de dieren tot 8 uur in de ochtend binnen moeten blijven. Die gemeenten vinden, m.i. terecht, dat de buren na 8 uur wel wat moeten kunnen verdragen.
Ik adviseer u om het nachthok echt lichtdicht en mogelijk met b.v. piepplastic aan de buitenkant ook meer geluidsdicht te maken want als regel reageren veel hanen reeds bij het minste spoortje licht. Bij veel hanenhouders blijkt het goed te werken. Ook praten met de buren kan vaak de ergste irritaties wegnemen.
Ik woon in het buitengebied en daar zijn de bewoners niet zo snel geirriteerd door hanengekraai. Zelf heb ik 5 hanen en 60 kippen en ook de meeste buren hebben wel een toom kippen met een haan. Als je geen acht op het gekraai slaat dan hoor je het op den duur niet eens meer.

Reactie toevoegen