Dierenwiki's

Laatst gewijzigd: di, 14/03/2017 - 10:50

In het hart van het Landelijk Kennisnetwerk bevindt zich een kennisbank. Deze bestaat uit zogeheten dierenwiki's over de volgende diersoorten:

De wiki's over elke diersoort zijn gegroepeerd rond de thema's gedrag, gezondheid, huisvesting, regelgeving, verzorging en voeding. Het hoofdstuk pluimvee kent nog een onderverdeling in Kippen, Ganzen, Fazanten, Pauwen en Kwartels. Bij de parkdieren zijn de Herten, Alpaca, Lama's, Kangoeroes, Emoes, Nandoes, Struisvogels, papegaaien en Zwanen ondergebracht.
Door op een van de links te klikken kunt u verder in de Kennisbank navigeren. Wanneer bepaalde kennis op dit kennisnetwerk ontbreekt wordt u, als u bent ingelogd, gevraagd of u een nieuw artikel (een wiki) wilt aanmaken.

Algemene informatie
Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have is een project van de Stichting Levende Have, een in Welsum gevestigde organisatie zonder winstoogmerk. Het doel van het kennisnetwerk is om hobbymatige en kleinschalige houders van landbouwhuisdieren en parkdieren alle relevante informatie en kennis aan te bieden via één loket. Achter dat ene loket bevindt zich een Kennisbank en een Vraagbaak. Iedereen kan geheel vrijblijvend en gratis lid worden door een account aan te maken.

Basisprincipes
De geboden informatie in de Kennisbank is geschreven vanuit een neutraal gezichtspunt. Omdat de artikelen door elke bezoeker bewerkt kunnen worden, geeft Levende Have echter geen garantie wat betreft de juistheid van de informatie, ondanks het feit dat door deskundige gebruikers (moderatoren en redactieleden) op de inhoud wordt toegezien.
De Kennisbank bestaat uit zogeheten dierenwiki’s, hetgeen betekent dat de informatie door gebruikers bewerkt en aangevuld kan worden. Daarvoor gelden enkele basisprincipes:

  • Objectiviteit/neutraal standpunt
  • Correct gebruik van de Nederlandse taal
  • Geen plagiaat, teksten van anderen worden uitsluitend met bronvermelding overgenomen
  • Geen persooonlijke websites toevoegen, geen linklijst, geen reclame voor eigen doeleinden
  • Artikelen moeten als zelfstandig stukje gelezen kunnen worden.
  • Hou het kort en overzichtelijk, maak gebruik van tussenkopjes
  • Neem eventueel aanvullende informatie op in een bijlage
  • Bij alle artikelen kan commentaar worden gegeven in de vorm van een logbericht of door een reactie achter te laten.
     

Hoe maak je een dierenwiki?
Alleen leden kunnen een wiki maken of bewerken. Om een wiki te kunnen maken moet u dus een account aanmaken. Heeft u dat gedaan, dan verschijnt in de linkerkolom onder uw gebruikersnaam Inhoud aanmaken.
Het maken van een wiki is vervolgens heel simpel: klik op Inhoud aanmaken, klik vervolgens op Kennisbank. Dan verschijnt een scherm met Onderwerp, Diersoort, Thema en Tekst. Vul alle onderdelen in. Houd u bij het schrijven van de tekst aan bovenstaande basisprincipes. Wilt u knippen en plakken? Maak dan gebruik van Kladblok. Daarmee schakelt u allerlei opmaakgegevens van een bestaande tekt uit. Voeg eventueel een bestand toe via Bestandsbijlages. Ook kunt u onderaan de tekst een link maken naar een bijpassende video op You Tube. Bewaar uw wiki vervolgens door helaal onderin op Indienen te klikken.

Hoe link je jouw dierenwiki aan een andere wiki?
Wanneer uw wiki aansluit op de inhoud van een andere wiki, breng dan een koppeling tot stand. Om erachter te komen bij welke wiki uw wiki aansluit, kunt u gebruik maken van de zoekfunctie. Ook kunt u bij de diersoort en het thema waarover u wilt schrijven, kijken of er aansluitingsmogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld: u wilt een wiki schrijven over Swifters (schapenras). U kijkt bij Schapen Algemeen en komt daar het woord rassen tegen. Dat woord is groen, hetgeen betekent dat er een link is naar een wiki Schapenrassen. Bij Schapenrassen kunt u zien of er al een wiki is over Swifters. Zo niet, dan voegt u het woord Swifters tussen toe. Dit woord kunt u toevoegen nadat u de wiki over Schapenrassen ''geopend'' heeft. U kunt een wiki openen door op de tab Bewerken te klikken. Zorg ervoor dat het woord correspondeert met het woord (de woorden) dat u als onderwerp aan uw wiki meegeeft.

Soorten gebruikers
Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have heeft vijf soorten gebruikers: bezoekers, gebruikers met een account, moderatoren, redactie, experts. Alleen gebruikers met een account, moderatoren, redactie en experts kunnen informatie in de Kennisbank wijzigen en toevoegen. Dat gaat volgens een eenvoudig Dierenwiki's basisprincipe.

Komt u onjuistheden tegen of twijfelt u aan de juistheid van de geboden informatie, maak dan gebruik van uw wijzigingsbevoegdheid, voeg een reactie toe of stuur een email naar info@levendehave.nl.

Reactie toevoegen