Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wol Kempisch heideschaap krijgt bestemming

Ingediend door jinke op 23 april 2015 - 11:03
Kempisch heideschaap

Dankzij het bedrijf Wools of Holland uit Vlijmen krijgt de wol van het Kempisch heideschaap een bestemming. De Provincie Noord Brabant ondersteunt de verwerking van deze wol met een subsidie van €50.000. 

Veel natuurgebieden worden begraasd met heideschapen. De wol van deze dieren moet een behandeling ondergaan om deze geschikt te maken als breiwol. Wools of Holland heeft contacten met een bedrijf in het Engelse Corwall waar ze de wol kunnen ontharen.

Wools of Holland is een coöperatie die zich met een Nederlands product wil richten op de internationale markt. Het bestuur bestaat uit Saskia Duives, Rudolf de Jong, Marieke van Merwijk en Peter Duivis. Een marktverkenning moet duidelijk maken welke partijen geïnteresseerd zijn in schapenwol en in welke producten. De coöperatie heeft een tracking- and tracingsysteem ontwikkeld om aan te kunnen tonen dat truien, mutsen, sjaals en kussens echt zijn gemaakt van wol van Brabantse heideschapen. Wools of Holland wil ook selecteurs opleiden: mensen die de wol kunnen beoordelen en in de juiste zakken kunnen stoppen. 
Er wordt een bestand aangelegd van scheerders die de masterclass wolvriendelijk scheren hebben gevolgd. Ook moet er een wolwerkplaats komen, van waaruit wol geleverd gaat worden aan Wools of Holland.
 
Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier