Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Warme winter gunstig voor leverbotinfecties

Ingediend door jinke op 05 februari 2016 - 16:13
Door de warme winter doen zich nieuwe leverbotinfecties voor in natte weilanden. Deze ontwikkeling heeft zich nog niet eerder voorgedaan, aldus de werkgroep leverbotprognose.
 
De werkgroep adviseert schapenhouders extra op hun dieren te letten en bij twijfel mestonderzoek uit te voeren. De schapen kunnen het beste naar hooggelegen ontwaterde percelen worden verplaatst. Mocht onverwacht sterfte optreden dan raadt de werkgroep aan om dieren voor onderzoek aan te bieden. Voor rundveehouders die hun dieren laat hebben opgestald, geldt hetzelfde advies. De werkgroep adviseert om rundvee alleen te behandelen als een diagnose is gesteld.
 
De Werkgroep Leverbotprognose heeft in november 2015 laten weten dat in de strook van midden Utrecht naar Noordoost-Groningen vanaf half september een infectie op het gras is afgezet. In West-Nederland is dat pas vanaf half oktober gebeurd. Toen was al duidelijk dat de hoge temperaturen in november zouden kunnen leiden tot een late infectie. Inmiddels is duidelijk dat ook december en januari warmer zijn geweest dan normaal. Uit onderzoek blijkt dat nog steeds ontwikkeling van leverbotinfectie plaatsvindt. Weidende dieren kunnen steeds meer besmettelijke cysten van de leverbot opnemen en een matige tot ernstige infectie oplopen.
 
Bedrijven in de van oudsher bekende leverbotgebieden hebben hun dieren mogelijk al in het najaar behandeld. Later kunnen deze dieren opnieuw zijn geïnfecteerd en ook voor deze dieren geldt bovenstaand advies.
 
Redactie Levende Have/Bron: CVI
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier