Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vooral schapen kunnen beter geen eikels eten

Ingediend door jinke op 28 september 2016 - 09:35
Eikels (vooral groene) en groen eikenblad kunnen in dit seizoen in de wei terecht komen en daar bij schapen, geiten, varkens, runderen en paarden vergiftigingen veroorzaken. Vooral schapen verdragen eikels slecht. Ze worden onrustig, weigeren voer en krijgen last van verstopping (obstipatie) en koliek, bloederige diarree en een dikke buik. Soms vertonen ze een stijve gang, gevolgd door verlammingsverschijnselen. Ze drinken en urineren veel.
 
Het risico is vooral groot wanneer het waait of stormt en de eikels nog niet rijp zijn. Groene eikels bevatten namelijk veel meer tannine dan rijpe (bruine) eikels. Tannine bindt in de darmen aan eiwitten en ijzer. Daardoor kunnen bij dieren tekorten aan eiwitten en ijzer ontstaan. 
 
Na opname van grote hoeveelheden onrijpe eikels komen bij alle landbouwhuisdieren vergiftigingsverschijnselen voor die gepaard gaan met ernstige maagdarmontsteking. In lichte gevallen komen spijsverteringsstoornissen voor die gepaard gaan met verstopping en bloederige diarree.
 
Redactie Levende Have/Bron: GD

Comments

Ingediend door vaneldijk op 05 oktober 2016 - 20:57

Mijn paarden en pony's eten al jaren eikels, eikenblad en takken van de eik. Vergiftigingsverschijnselen hebben ze nog nooit gehad. Dit is jaarlijkse herfst-onzin die niet uit te roeien is. Vergiftigingsverschijnselen treden pas op als ze enorme hoeveelheden eten. In de herfst is menig weiland helemaal kaal gegeten en als de eikeltjes vallen zijn die het enige makkelijk eetbare. Als paarden normale toegang tot voldoende hooi en/of voldoende gras hebben, zullen ze een eik met mate eten en zal er niets gebeuren.
De eikels zijn niet de boosdoeners, maar de eigenaren.

Ingediend door vaneldijk op 06 oktober 2016 - 13:19

Quote: "Vooral SCHAPEN kunnen beter geen eikels eten". Quoter: "Na opname van GROTE hoeveelheden eikels..."

Beter lezen alvorens nog meer herfstonzin te verspreiden ;-)

Ingediend door vaneldijk op 06 oktober 2016 - 16:52

wij wonen in de friese wálden in de coulisselandschap met houtwallen vol eikenbomen ik hou sinds 2000 ouessantschapen die eten alles maar nog nooit ziek geweest. ik denk dat het ook overtrokken is want andere Herhaald woord verwijderen kant van de weg loopt een grote kudde Texelaars die hebben ook nergens last van. En al die weilanden zijn omgeven van eikenbomen of elzenbomen.

Ingediend door vaneldijk op 15 november 2016 - 16:00

Mijn kempische heideschapen lopen nu ongeveer 4 jaar regelmatig op enkele percelen met oude eikenbomen. Op het eerste oog was er niet zo veel te zien, maar de oudere dieren kregen af en toe enkele van bovenstaande klachten. Dit jaar heb ik er een dood gehad, enkele snel aan de slager verkocht, en m'n ram ga ik voor de zekerheid ook slachten. Volgens mij hadden/hebben ze allemaal last van jarenlang te veel eikels eten en chronische maag/darmklachten.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier