Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voor hond gelden twee regels bij hoeden van schapen

Ingediend door jinke op 27 augustus 2014 - 13:24

Als we een kudde met een herder en een hond zien, dan denken we al gauw dat de herder met behulp van een hond de schapen een bepaalde richting op stuurt. Maar de hond doet uit zichzelf ook het nodige.

Wetenschappers hebben een kudde en een hond met zenders uitgerust. Uit de verzamelde gegevens bleek dat de hond zich aan twee simpele regels houdt. Regel één: verzamel de schapen wanneer ze verspreid zijn. Regel twee: breng ze in beweging wanneer ze bijeen zijn. Wanneer een hond zich aan deze twee regels houdt, kan hij in zijn eentje gemakkelijk honderd schapen aan.

“Om een model te kunnen ontwikkelen, moesten we nadenken over wat de honden zien,” vertelt onderzoeker Andrew King van Swansea University op BBC.com. “De hond ziet in feite witte, pluizige dingen voor zich. Als de honden gaten tussen de schapen zien of ziet dat de gaten tussen de schapen groter worden moet de hond de schapen bijeen brengen. In het model bepaalt de hond bij elke stap of de kudde compact genoeg is of niet. Als de kudde niet compact is, maakt de hond deze compact, maar als de kudde al compact is, zal de hond de kudde richting de bestemming duwen.”

Redacte Levende Have/Bron: BBC.com

Comments

Ingediend door vaneldijk op 31 augustus 2014 - 02:36

Leuk al die info! Ben met dieren opgevoed!
Overweeg om nog een aantal dieren te houden!

Ingediend door vaneldijk op 22 maart 2016 - 20:02

hoi ik vind deze site heel makkelijk om dingen op te zoeken maar over schapenhoeden was even moeilijk maar ik hou wel ontzettend veel van dieren heb er ook veel.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier