Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voor 1 augustus vaccineren tegen Q-koorts

Ingediend door jinke op 20 mei 2015 - 13:31

Alle kinderboerderijen, zorgboerderijen en boerencampings moeten hun schapen en geiten voor 1 augustus vaccineren tegen Q-koorts. De NVWA herinnert deze zogeheten boerderijen met publieksfunctie eraan dat de vaccinatie verplicht is. Na 1 augustus volgen er controles.

De jaarlijkse vaccinatieplicht geldt al sinds 2009. Inenting tegen Q-koorts is verplicht voor alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven met meer dan 50 dieren en voor alle bedrijven met een publieksfunctie. De vaccinatie moet voor 1 augustus worden geregistreerd in het I&R systeem. Alle overige geiten- en schapenhouders kunnen hun dieren vrijwillig laten vaccineren.  Dieren die aangevoerd worden op een keuring of tentoonstelling moeten ook gevaccineerd zijn, uiterlijk 3 weken voor het evenement.

Als bij controle op een publieksbedrijf blijkt dat de dieren niet zijn gevaccineerd zal ook een bestuurlijke boete worden opgelegd en moet het bedrijf de publieksfunctie opheffen. Dit betekent dat het bedrijf pas weer bezoekers bij de schapen en de geiten mag toelaten als alle dieren volledig zijn gevaccineerd.

Redactie Levende Have

Voor meer info zie:

Vaccinatie tegen Q-koorts

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier