Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep: tussen hoop en vrees

Ingediend door jinke op 12 december 2014 - 10:41

Er heerst betrekkelijke rust aan het vogelgriepfront. Binnen een week zal blijken of staatssecretaris Dijksma het aandurft om de beperkende maatregelen die nog van kracht zijn rond de vier besmettingshaarden op te heffen.

Dijksma heeft deze week in de Tweede Kamer uitgesproken dat ze er nog niet gerust op is. Pluimveehoudend Nederland leeft tussen hoop en vrees. Blijft het bij de uitbraken in Hekendorp, Ter Aar, Zoeterwoude en Kamperveen? Hebben de afgekondige hygienemaatregelen effect? Of duikt het virus toch weer ergens in een pluimveestal op? 

Het speculeren over de oorzaak van de recente uitbraken van het hoogpathogene virus H5N8 is ondertussen in volle gang. De discussie heeft een hoog welles-nietes gehalte. Nu er in twee poepmonsters van smienten hoogpathogeen H5N8 is aangetroffen, lijkt voor velen de boosdoener gevonden. Het circus van de pluimveeindustrie kan wat hen betreft weer gaan draaien, als de bedrijven de smientenpoep maar buiten de deur weten te houden. Anderen houden het erop dat de industrie de besmettingen zelf creeert door de gigantische aantallen dieren die worden gehouden. De smienten met H5N8 zijn eerder slachtoffer dan dader. Dat uitgerekend hier in Nederland een virus opduikt dat veel verwantschap vertoont met het virus in het verre Azie, kunnen zij echter niet verklaren.

Ingewikkelde relatie tussen oorzaak en gevolg
De relatie tussen oorzaak en gevolg zou wel eens heel wat ingewikkelder kunnen liggen dat menigeen denkt. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat de uitbraken zich tot dusver alleen hebben voorgedaan bij bedrijven zonder uitloop. Opmerkelijk is ook dat de hoogpathogene H5N8 virussen die zijn gevonden op de vier besmette bedrijven, nogal van elkaar verschillen. Dat heeft onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut aangetoond. Nu weten we dat vogelgriepvirussen snel kunnen muteren, zeker als ze hoge concentraties pluimvee tot hun beschikking hebben. Maar daar gaat meestal wel enige tijd overheen. In dit geval zijn er op vrijwel hetzelfde moment verschillende H5N8-virussen aangetroffen. Wanneer eenzelfde diversiteit wordt gevonden in de poep van smienten, zou de oplossing van het huidige vogelgriepraadsel misschien wat dichterbij kunnen komen. Maar rond het poeponderzoek is het tot nu toe verdacht stil.

De wetenschap heeft nog geen antwoord op de huidige vogelgriepuitbraak in Nederland. Epidemioloog Arjan Stegeman - voor hem is het als wetenschapper de tweede vogelpestcrisis - houdt zich dan ook behoorlijk op de vlakte in een interview met de Boerderij. Veel is nog onduidelijk, voor conlusies is het nog te vroeg, aldus Stegeman.

Redactie Levende Have

Dossier

Comments

ik hoop dat het nog een tijd zo rustig blijft, dan kunnen we allemaal weer stoppen met ons adem inhouden.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier