Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vernietigend oordeel Dierenbescherming over paardenmarkt

Ingediend door jinke op 30 april 2016 - 11:11

De Dierenbescherming heeft op 13 april de Zuidlaarder paardenmarkt bezocht en komt tot een vernietigend oordeel. Stop ermee, luidt de conclusie na vaststelling van tal van misstanden. Een acceptabele vorm van dierenwelzijn valt niet te waarborgen. 

''Het is volgens ons onmogelijk om een paardenmarkt conform de wetgeving te organiseren, zelfs met de beste intenties. Dit vereist namelijk een dusdanig grote verandering in handelen van zowel de organisatie, de handelaren en het publiek dat er niets meer van een paardenmarkt overblijft'', aldus de Dierenbescherming. ''De enige wijze is om de markt los te koppelen van publiek (lees; commerciële activiteiten die profiteren van de trekpleisterfunctie van de markt) en de markt fysiek en organisatorisch heel strak in te regelen. Dit heeft echter onoverkomelijke financiële consequenties voor de markt, namelijk minder inkomsten en meer uitgaven.''

De zes medewerkers van de Dierenbescherming die in tweetallen de markt bezochten en opnames maakten, constateerden dat geen van de paarden de beschikking had over drinkwater. Er wordt veel gehandeld in strijd met de transportverordening en het protocol welzijn paardenmarkten, pony's worden opgetild aan de staart, er worden onnodig harde tikken uitgedeeld met een stok, paarden zijn te kort aangebonden en staan te dicht op elkaar waardoor ze elkaar kunnen verwonden, er zijn diverse hulpbehoevende dieren aangetroffen. De Dierenbescherming legde veel misstanden met de camera vast. De Zuidlaarder paardenmarkt heeft het zogeheten protocol paardenmarkten ondertekend, maar dat blijkt niets waard. Medewerkers van de paardenmarkt zijn niet van de inhoud van dit protocol op de hoogte.

Redactie Levende Have/Bron: Dierenbescherming

Comments

Opnieuw dit soort beelden van de paardenmarkt. Ik baal ervan dat het ondanks de vergrote aandacht voor dierenwelzijn en nog zo wordt omgegaan met ponies (vaak shetten) en paarden!! Helemaal eens dat hiermee moet worden gestopt. Nog maar weer eens gezegd!!!!!

Ik kan iedere keer wel janken bij het zien van zulke beelden. Het ergste is,dat onze pony's in Mei 2014 in Duitsland zijn gestolen,de 8 jongen zijn op 23 Mei 2014 naar de paardenmarkt in Papenburg gegaan,ben bang dat ze dit soort van mishandeling hebben moeten meemaken,wat ze niet verdiend hebben.De 9 Merries zijn op 26 Mei 2014 ook ergens naar een veiling of paardenmarkt gegaan.Ook bij de merries ben zijnb we bang dat ze mishandeld zijn geworden.Maar te zwijgen over dat de hele familie uit elkaar is getrokken en de veulens bij hun moeders weggehaald. Gelukkig hebben we,na 2 maanden,er 3 van de 8 jongens terug gevonden. 1 is vermoord door een handelaar omdat hij (als dekhengst) niemand op zijn rug wilde laten.De andere 2 dekhengsten waren vel over been en zaten onder de wonden.Zij staan nu in NL in een troumacentrum voor pony's en paarden. We zijn dus nu al 2 jaar bezig met het terug vinden van de overige 14 pony's waaronder de oude shet (ruin) van inmiddels 30 jaar van mijn gehandicapte kinderen. intotaal gaat het om 1 NMPRS(hengst),2 Shetlanders(1 ruin,1 hengst),2 PVE (2x hengst)D-pony's,1 PVE(merrie),4 NRPS (merries),4 NF (merries)

En dan wordt er nog over gezwegen dat de paarden vaak de avond van tevoren al worden aangebonden, en dus de hele nacht en dag daar staan zonder eten en water, zonder dat zij zich kunnen bewegen. Terwijl de handelaren zich ondertussen laveloos drinken in de kroeg. De niet-verkochte dieren worden soms gewoon achter gelaten. Wij wil daar in vredesnaam heen met het gezin? Om te kotsen.

Ingediend door Anoniem op 11 mei 2016 - 10:31

Het spijt me, maar is zie de mishandeling niet. Ik vind het super dat er kritisch wordt gekeken hoe er met dieren wordt omgegaan. Of het nu op een paardenmarkt is, thuis, op maneges, in dierenasiels, boerderijen etc. het is goed om steeds kritisch te kijken of iets verbeterd kan worden. Maar ik vind ook dat we hierin wel reëel blijven. De beelden van het opladen van de pony's, laat zien dat de pony's het spannend vinden. Natuurlijk was het mooier geweest al de pony's veel trailer ervaring hadden en er zo in liepen. Maar helaas nemen eigenaren hier vaak geen of weinig tijd voor om hun paarden en pony's dit rustig aan te leren. En soms schiet een paard in de stress en weigert te laden. Dan zijn de methoden die zijn gebruiken om te laden helemaal niet zo verkeerd. Misschien die staart omhoog tillen achterwegen halen, dat is niet verstandig. Dat er dingen beter kunnen op paardenmarkten, dat klopt, maar de beelden die vaak gemaakt worden met bepaalde teksten erbij zijn vaak stemmingsmakerijen. En dat vind ik jammer, dan is een goed gesprek met alle partijen meteen een stuk lastiger en daar zijn uiteindelijk de dieren ook niet bij gebaat. Of we het nu leuk vinden of niet, paarden worden verhandelt en veel paarden belanden bij de slager. Dat is de realiteit. Hoe we dit met elkaar regelen (en of het nu gaat over een paard, schaap, koe, varken maakt voor mij niet uit) en op welke manier zodat het voor zowel de dieren als voor de mens in alle redelijkheid in balans zit dat is een discussie die we aan moeten durven voeren. Dit houdt ook in dat je als consument moet weten waar het vlees vandaan komt en dat hoe hogere eisen wij stellen aan goede omgang met de dieren, slachten zo dichtbij mogelijk bij een slachthuis die het zo netjes mogelijk doet, een kostenplaatje bij zit. Die wij als consument moeten betalen. Daarnaast wordt ontzettend veel vlees dagelijks weggegooid, omdat wij als consument in elke supermarkt uit alle vlees soorten willen kiezen en het moet vers zijn. Misschien moeten we gaan wennen om vlees bevroren te kopen (uitzondering misschien gehakt, kipfilet, ed) zodat vlees langer houdbaar blijft. Dan hoeft er minder weggegooid te worden, minder dieren geslacht, minder dieren opgefokt voor dit doel. Misschien een insteek om over na te denken?

Ingediend door vaneldijk op 03 juni 2016 - 18:01

Ik ben dit jaar zelf in Zuidlaren geweest, als er naar aanleiding van deze markt een vernietigend oordeel word geveld door de dierenbescherming zeg ik grote onzin. Laat ze eerst die ellende in de Oostvaardersplassen maar eens aan de kaak stellen maar dat zal niet genoeg gewenste publiciteit opleveren want dat is het enige waar dit soort clubs op uit lijkt te zijn

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier