Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Veilige registratie van hobbyvarkens na 4 oktober onmogelijk

Ingediend door jinke op 20 september 2015 - 13:00

Na 4 oktober is het niet meer mogelijk hobbyvarkens op een veilige manier te registreren. De twee databanken die door de overheid voor registratie zijn aangewezen, kunnen niet garanderen dat de gegevens die een hobbyvarkenshouder invoert, uitsluitend worden gebruikt voor het doel waarvoor ze worden verstrekt.

De databank Varkenspost.nl is onderdeel van een commerceel bedrijf dat ondersteuning biedt bij de uitvoering van alle eisen waaraan de commerciele varkenshouderij moet voldoen.. Op de website van dit bedrijf zijn geen leveringsvoorwaarden of privacyreglement te vinden voor de hobbyvarkenshouder.

De andere databank, van de Producenten Organisatie voor de Varkenshouderij (POV), geeft in een privacyregelement aan dat de gegevens mede kunnen worden gebruikt voor belangenbehartiging en onderzoek. Daarbij tekent de POV aan dat de gegevens van gebruikers die geen lid zijn van deze organisatie zoveel mogelijk geanonimiseerd worden verwerkt. Volledige privacybewaking kan de POV dus niet garanderen. Dit terwijl de POV zich profileert als een niet-commerciele organisatie: ''Het doel van het aanbieden van een eigen I&R systeem door POV is juist dat de gegevens die geregistreerd moeten worden, in handen blijven van de varkenshouders en niet bij commerciële partijen terecht komen. POV werkt wel in het belang van de bedrijfsmatige varkenshouders maar zal voor beide hobbyhouders en bedrijfshouders verwantwoord met hun gegevens omgaan.'' 

Vanaf 4 oktober is het niet meer mogelijk hobbyvarkens te registreren in het vertrouwde systeem van I&R varkensleveringen, dat wordt beheerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren. Voor dat systeem komt een databank van de overheid (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) in de plaats, maar daar is rechtstreekse aanmelding niet mogelijk. Dat moet via een zogeheten ''voorportaal'' van Varkenspost of POV. De daar ingevoerde gegevens worden eigendom van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, maar wie zijn gegevens beschikbaar stelt, stemt ermee in dat deze worden overgedragen aan de POV, zo lezen we in de Algemene Gebruiksvoorwaarden van het Webportaal. Daarin staat bovendien dat de POV zich het recht voorbehoudt ''om de door u gegenereerde inhoud te (laten) controleren.''

Nederland telt tussen de 2000 en 4000 houders van hobbyvarkens. Om voor de status hobby in aanmerking te komen mogen ze niet meer dan vier varkens houden. Hoeveel het er precies zijn, valt niet na te gaan, omdat nogal wat hobbyvarkens niet geregistreerd zijn. Uit onwetendheid of om te voorkomen dat ze daarmee ook andere regels opgelegd kunnen krijgen. Het aantal varkensbedrijven in Nederland bedraagt 3500. Al deze bedrijven samen houden gemiddeld ruim 11 miljoen varkens. 

Een alternatieve manier van registreren wordt beschreven in de wiki Identificatie en registratie van varkens

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier