Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Varkensziekte PED kan zich verspreiden via mest

Ingediend door jinke op 20 februari 2015 - 11:03

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) waarschuwt varkenshouders voor de verspreidng van de besmettelijke ziekte Porcine Epidemische Diarree (PED) door het uitrijden van mest. Langs die weg kunnen varkens in de omgeving besmet raken.

Sinds november 2014 is op ruim twintig bedrijven PED gevonden, veelal op vleesvarkensbedrijven, waarvan het grootste deel is gelegen boven de grote rivieren. Omdat PED een bedrijfsgebonden aandoening is, bestaat er geen meldingsplicht. Het virus is niet overdraagbaar op mensen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid. Maar voor varkens is het een hele vervelende aandoening die gepaard gaat met diarree.
 
Het blijft belangrijk om de verspreiding van PED tegen te gaan, aldus de GD. Het virus kan zich al via een zeer kleine hoeveelheid mest, bijvoorbeeld aan transportmiddelen, verspreiden. Varkens krijgen het virus binnen door de opname via de bek van materiaal met het virus. Heel vaak betreft het dan besmette mest. 1 gram mest is voldoende om meerdere varkens te besmetten. Direct contact met besmette varkens kan eveneens tot besmetting leiden. Ook vliegen kunnen het virus verspreiden.
 
Redactie Levende Have/Bron: GD
 
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier