Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Tijdelijk extra geld voor zeldzame rassen

Ingediend door jinke op 04 februari 2016 - 20:51
De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) krijgt dit jaar €40.000 extra, bovenop de €80.000 die jaarlijks door het ministerie van Economische Zaken wordt uitgekeerd.
 
Met het extra geld kan SZH actief op zoek gaan naar sponsoren, bepaalde activiteiten intensiveren en zoeken naar samenwerking met andere partijen.
 
De SZH geeft in de afgelopen jaren een belangrijke rol vervuld heeft bij het in stand houden en promoten van zeldzame huisdierrassen, stelt Bureau Bartels in een evaluatie vast. Deze conclusie is voor het ministerie reden deze organisatie financieel te blijven steunen.
Om het behoud van biodiversiteit te borgen heeft Nederland zich gecommitteerd aan diverse internationale afspraken. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn het Verdrag inzake Biologische Diversiteit uit 1992 en het Global Plan of Action on Animal Genetic Resources for Food and Agriculture van de FAO uit 2007. Uit deze afspraken vloeien verplichtingen voort rond het behoud van zeldzame huisdierrassen. De Subsidieregeling Zeldzame Huisdierrassen is een instrument waarmee Nederland invulling geeft aan deze afspraken. Voorheen konden fokkers en houders van zeldzame huisdierrassen zelf een beroep op deze subsidieregeling doen. Sinds 2008 wordt deze subsidie aan de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) verstrekt.
 
Bureau Bartels adviseert de SZH zich vooral in te zetten voor het vergroten fokkerijkennis en voorlichting/educatie en te onderzoeken op welke manier het vermarkten van producten van zeldzame huisdierrassen kan worden versterkt. Ook is het belangrijk dat gekeken wordt hoe de rol van belangenbehartiger kan worden versterkt en de bekendheid van het zogeheten paraplubestand (een database met gegevens over zeldzame rassen) kan worden vergroot.
 
Redactie Levende Have/Bron: ministerie EZ
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier