Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schaapskuddes Drenthe mogelijk op werelderfgoedlijst

Ingediend door jinke op 29 januari 2015 - 19:11
schapen in Drenthe
Het provinciebestuur van Drenthe gaat ervoor ijveren dat Drentse schaapskuddes op de internationale lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO terecht komen. Een motie van het CDA-Statenlid Harry van de Pol is met meerderheid van stemmen aangenomen.
 
Voordat de kuddes op de internationale lijst komen, moeten zij eerst een plek krijgen op de Nederlandse inventarisatielijst voor immaterieel erfgoed. Op deze lijst staan al het Bloemencorso van Eelde, Staphorster stipwerk, maar ook de papierknipkunst. Schaapherder Marianne Duinkerken juicht de beslissing toe. Duinkerken en haar kudde zijn iedere dag te vinden op het Balloërveld. "Een kudde is net zo belangrijk als een mooie oude boerderij, het geeft het gebied een ziel", aldus de herder op de website van RTV Drenthe.
 
Schaapskuddes zijn verbonden met de geschiedenis van Drenthe. Gescheperde kuddes kennen een rijke traditie. Tegenwoordig hebben ze vooral een functie in het beheer van natuurgebieden. Het college van Gedeputerde Staten van Drenthe is nu aan zet. Dat moet het initiatief voorleggen aan een commissie. Marianne Duinkerken: "Tijdens zo'n procedure kom je er nog veel meer achter wat de echte waardes zijn van een kudde. Al komt dat alleen maar eens voor het voetlicht. Bestuurders en andere mensen gaan dan hoop ik toch anders naar de schaapskuddes kijken."
 
Redactie Levende Have/Bron: RTV Drenthe

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier