Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

RVO waarschuwt hobbyboer voor mestkater

Ingediend door jinke op 13 mei 2016 - 10:36
Als hobbyboer of particulier land (laten) bemesten? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) geeft een waarschuwing af en wijst op de regels. Een aantrekkelijke aanbieding om mest uit te rijden kan al snel een flinke financiële kater opleveren. Er zijn namelijk regels voor het uitrijden van mest en normen voor de hoeveelheid.  
 
Particulieren en hobbyboeren die hun land willen laten bemesten kunnen een leverancier benaderen, maar het komt ook voor dat een afnemer gevraagd wordt om mest af te nemen van een mesthandelaar of boer uit de omgeving. Vaak met het aantrekkelijke aanbod om de mest gratis te leveren en/of uit te rijden. In beide gevallen moet men goed opletten om later problemen te voorkomen, waarschuwt RVO.
 
Hoe en wanneer mest uitrijden?
Dierlijke mest mag niet het hele jaar door worden uitgereden. Wanneer en hoe het wel uitgereden mag worden hangt af van de grond- en mestsoort en of het gras- of bouwland betreft. Ook zijn er regels voor emissiearm gebruik van mest. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zijn alle regels hierover te vinden. Klik hier
 
Hoeveel mest?
De hoeveelheid dierlijke mest die uitgereden mag worden, hangt af van de grond waarover het uitgereden wordt: landbouwgrond, overige grond of een natuurterrein. Op landbouwgrond gelden gebruiksnormen voor dierlijke mest, fosfaat en stikstof. Voor overige gronden zoals sportvelden, plantsoenen, campings, moestuinen en grasland, waar bijvoorbeeld hobbydieren grazen, gelden andere normen. Op een sportveld, plantsoen of camping mag maximaal 20 kg fosfaat per ha gebruikt worden. Voor een moestuin en grasland geldt per jaar een maximum van 80 kg fosfaat en 170 kg stikstof per hectare uit dierlijke mest en compost. Dit is inclusief de hoeveelheid dierlijke mest die door de dieren op de betreffende grond wordt geproduceerd tijdens beweiding.
 
Maak goede afspraken
Een overzicht van erkende bedrijven die dierlijke mest mogen vervoeren (intermediairs) is te vinden op RVO.nl. Voor de levering is het van belang om met de leverancier goede afspraken te maken over de hoeveelheid aan te voeren mest. Bij de aflevering moeten leverancier, vervoerder en afnemer een Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (VDM) ondertekenen. Ieder ontvangt voor de eigen administratie een exemplaar van de VDM. Later kan namelijk een controle plaatsvinden. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een periodiek onderzoek van de 'mestboekhouding' van de intermediair, een specifieke melding of een controle van een mesttransport.
 
Voorkom een financiële mestkater en raadpleeg eerst de website van RVO.nl. Mochten er dan nog vragen zijn, bel dan met 088 -042 42 42 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur. 
 
Redactie Levende Have/Bron: RVO
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier