Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Resistentie ontwormingsmiddelen niet terug te draaien

Ingediend door jinke op 19 oktober 2014 - 17:20

Resistentie tegen ontwormingsmiddelen is niet terug te draaien. Zijn wormen eenmaal resistent tegen een bepaald middel, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat dit middel ooit weer gaat werken. Dat schrijft de GD in de uitgave Schaap & Geit.

''Omdat resistentie van een parasiet voor een bepaald middel blijvend is en inmiddels resistentie is aangetoond voor middelen uit drie van de vier groepen ontwormingsmiddelen en voor triclabendazole, zal het roer om moeten'', stelt Piet Vellema van de GD vast. ''Mestonderzoek en een beweidingsschema vormen de basis voor een duurzame schapen- en geitenhouderij''.

Uit een artikel over resistentie van de rode lebmaagworm voor monepantel (merknaam Zolvix) blijkt dat de schapenhouder waar de resistentie is aangetroffen zijn volwassen schapen tenminste twee keer per jaar behandelde en zijn lammeren minstens vier keer. Daarmee heeft de schapenhouder resistentie in de hand gewerkt. ''Immers, bij elke behandeling verdwijnen de niet-resistentie wormen en blijven de resistente over.''

De GD doet nog onderzoek naar een andere schapenhouderij waar mogelijk ook resistentie voor monepantel aanwezig is. Zolvix is in 2011 op de Nederlandse markt gekomen. Het middel werd in verschillende media gepropageerd als middel waartegen wereldwijd geen resistentie bij schapen zou voorkomen. Wel waarschuwde de fabrikant voor onderdosering en te vaak herhalen, omdat dit resistentie in de hand werkt. Ook gaf de fabrikant aan dat het middel niet geschikt is voor lammeren onder de 10 kg.

Redactie Levende Have/Bron: Schaap & Geit 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier