Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Puin in uitloop aangewezen als bron van PCB's in eieren

Ingediend door jinke op 29 januari 2015 - 20:16
Niet alleen hobbypluimvee loopt op sommige plekken met te hoge dioxinegehaltes en Polychloorbifenylen (PCB’s) rond. Ook bij commerciele uitloopbedrijven worden zo nu en dan deze schadelijke stoffen aangetroffen. Onderzoeksbureau voor voedselveiligheid RIKILT heeft nu gebroken puin als boosdoener aangewezen.
 
Volgens onderzoeker Ron Hoogenboom is het puin vervuild met isolatiekits, verf en coatings, waarmee muren ooit zijn behandeld. Als kippen dat oppikken, komen de PCB's in hun lichaamsvet en eieren terecht. Andere belangrijke bron van PCB's in eieren zijn golfplaten met een coating met PCB's, afkomstig uit beginjaren zeventig. Het RIKILT adviseert pluimveehouders alleen puin te gebruiken dat vrij is van PCB's, waarin zich dus geen geverfde delen, isolatiematerialen en coatings bevinden.
 
In november vorig jaar bevestigde RIKILT na onderzoek onder 62 particuliere kippenhouders in het hele land, dat in eieren van hobbykippen zich hogere gehaltes aan dioxines en PCB's bevinden. Uit eerder onderzoek was al bekend dat inname van grond de belangrijkste bron is voor dioxines in eieren van kippen met vrije uitloop. Het RIKILT raadt aan tegels te plaatsen in de uitloop of de grond in de ren en het aangrenzende deel van de uitloop te vervangen, (oude) stookplaatsen in de uitloop te verwijderen en kippen te voeren vanuit een bak.
 
Redactie Levende Have
 
Zie ook:

Comments

Ingediend door vaneldijk op 01 februari 2015 - 13:30

Nu pas komt pas de aap uit de mouw nadat eerst lange tijd alle hobbydierhouders verdacht werden gemaakt. Je kon immers op je vingers natellen dat dieren die gehouden werden op plekken waar voorheen verdachte gebouwen en fabrieken hadden gestaan risico liepen op een besmetting. Anders zou heel Nederland vergeven zijn geweest van de PCB's en andere gifstoffen. Goed dat de logica weer eens gewonnen heeft.

Ingediend door vaneldijk op 19 februari 2015 - 08:02

ik sta ervan te kijken dat gebroken puin in een kippenren gebruikt wordt. Wat doe je een kip daarmee aan. Maar hoe kan sowieso vervuild gebroken puin in de handel zijn? Dat zou toch alleen maar schoon gebroken puin mogen zijn?

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier