Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Praktijknetwerk schaapskuddes peilt behoefte aan kwaliteitseisen

Ingediend door jinke op 19 mei 2015 - 11:24
Praktijknetwerk schaapskuddes

Het Pratijknetwerk gescheperde schaapskuddes heeft een enquete opgesteld waarmee de behoefte aan kwaliteitseisen wordt gepeild onder beheerders van natuurgebieden waar deze kuddes actief zijn.

Cruciale vraag is of het opzetten van een kwaliteitsregeling als een waardevolle aanvulling voor de gescheperde schaapskuddes wordt beschouwd. Met een kwaliteitsregeling kunnen deelnemende bedrijven laten zien dat zij volgens vastgestelde kwaliteitseisen werken en dat de herder verstand van zaken heeft over schapenhouderij, landschapsbeheer en/of natuurbeheer, aldus het praktijknetwerk. Deelnemende bedrijven kunnen zo een sterkere positie in onderhandelingen met opdrachtgevers verkrijgen. 
 
Of er behoefte bestaat aan een dergelijke regeling, is op dit moment niet duidelijk. Uit de enquete moet blijken of er draagvlak is. Onder de herders zelf bestaat enige scepsis. Gevreesd wordt dat een kwaliteitsregeling concurrentie zal bevorderen tussen kuddes die wel en niet gecertificeerd zijn.
 
Het Praktijknetwerk gescheperde schaapskuddes is een samenwerkingsverband van  de vakgroep Schapenhouderij van LTO Nederland, de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders (LWPS) en de Vereniging Gescheperde Schaapskudden Nederland (VGSN). Het netwerk ontwikkelt naast een kwaliteitsregeling een opleiding voor schaapherders en een kennisbank. Daarvoor is € 323.000 beschikbaar gesteld, geld dat oorspronkelijk bedoeld was voor de ondersteuning van gescheperde schaapskuddes met zeldzame inheemse rassen (Drents Heideschaap, Schoonebeeker, Veluws Heideschaap, Kempisch Heideschaap, Mergellander). Het praktijknetwerk heeft tot dusver drie bijeenkomsten over de kwaliteitsregeling gescheperde schaapskudde georganiseerd.
 
Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier