Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Pluimveesector beschuldigt hobbykippen van overdracht acute snot

Ingediend door jinke op 06 mei 2016 - 21:07

De recente uitbraken van acute snot zijn voor Avined, de overkoepelende organisatie van de pluimveesector, reden om met de beschuldigende vinger te wijzen naar hobbypluimvee. In een persbericht op pluimveeweb.nl stelt de organisatie vast dat onder hobbypluimvee veel acute snot voorkomt. Deze bewering is nergens op gebaseerd, niettemin roept de organisatie op contacten tussen commerciele en hobbypluimveehouders te mijden. Ook erfbetreders, zoals dierverzorgers en dierenartsen, vormen een risico als zij contact hebben gehad met hobbypluimvee, stelt Avined.

De afgelopen maand hebben zich bij bedrijfspluimvee vier uitbraken van acute snot voorgedaan. ''Door volledige medewerking van alle betrokkenen heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) kunnen constateren dat er een mogelijke relatie is tussen in ieder geval een van de besmettingen en besmet hobbypluimvee. De GD ziet de afgelopen jaren binnen de monitoring dat Coryza (acute snot) ook voorkomt binnen hobby pluimvee. Besmet hobby pluimvee kan daarom een risico zijn voor commercieel pluimvee.  Aanvullend onderzoek van stammen die voorkomen in commercieel pluimvee en hobby pluimvee kan aanwijzingen geven of dezelfde stammen circuleren'', aldus Avined. 

Acute snot, ook wel Coryza genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze kan buiten de kip slechts kort overleven, maar wel via mest worden verspreid. Anders dan Avined veronderstelt is het dus heel goed mogelijk dat hobbypluimvee besmet is geraakt via mest van comercieel gehouden pluimvee in plaats van andersom. De bacterie kan door het uitrijden van mest op het land verspreid worden, hetzij op een andere wijze in de directe omgeving van een pluimveebedrijf terecht komen.

De Gezondheidsdienst voor Dieren waarschuwt: ''Buitenlopend pluimvee heeft een verhoogd risico besmet te raken met Avibacterium paragallinarum met name in de directe omgeving van een besmet bedrijf, door direct contact met infectieus materiaal dat tijdens de acute fase van de ziekte in de omgeving door een besmet bedrijf (via het ventilatiesysteem) wordt verspreid dan wel via geïnfecteerd pluimvee.''

Hobbypluimveehouders worden niet op de hoogte gebracht wanneer er in hun omgeving een geval is van acute snot. Commerciele pluimveehouders worden wel ingelicht. Acute snot is geen meldingsplichtige ziekte.

Redactie Levende Have/Bron: pluimveeweb.nl

Zie voor symptomen Acute snot de wiki op deze website. Klik hier

Comments

Ingediend door Anoniem op 28 mei 2016 - 12:23

Flauw zeg, om met beschuldigingen te komen als je niks zeker weet.......Kijk eerst in eigen boezem voor je dat doet!

Als het niet wetenschappelijk is onderzocht is het een flauwe beschuldiging. Eerst onderzoek en dan een reactie vind ik.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier