Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Particulieren dupe van nieuw agrarisch natuurbeleid

Ingediend door jinke op 14 november 2011 - 11:42

Particulieren met een stuk grond, die tot voor kort in aanmerking kwamen voor een subsidie in het kader van agrarisch natuurbeheer, hoeven binnenkort hoogstwaarschijnlijk nergens meer op te rekenen. Alle subsidie gaat naar de boeren.

Dit valt af te leiden uit een brief van staassecretaris Henk Bleker aan de Tweede Kamer, waarin hij reageert op het advies ''Dienst Regelingen tot uw dienst''. Het advies is opgesteld door twee externe adviseurs, de VVD-er, veehouder en akkerbouwer Piet Blauw en agrarisch accountant Marco Korff.

Beiden constateren dat de natuursubsidieregeling voor agrarisch natuurbeheer complex is, zowel voor de aanvrager als voor Dienst Regelingen. De uitvoeringskosten zijn daardoor hoog. Vereenvoudiging is volgens hen onder meer te bereiken door het verhogen van de subsidiedrempel van 200 naar 1000 Euro voor nieuwe subsidieaanvragen. Staatssecretaris Bleker noemt in zijn brief aan de Tweede Kamer de suggesties ''steekhoudend'', maar wijst erop dat het aan de provincies is om de adviezen op dit punt te vertalen in concrete maatregelen. Hij zal het advies aan de provincies toesturen en een gesprek hierover organiseren.

Subsidie alleen voor landbouwgrond
De twee adviseurs onderschrijven voorts het Nederlandse beleidsvoornemen om de toekomstige subsidies alleen te richten op landbouwgronden. ''Naar alle waarschijnlijkheid zal het aantal (landbouw)percelen aanzienlijk worden uitgebreid. Worden alle percelen in de registratie opgenomen, dus ook de percelen die door niet-actieve landbouwers worden beheerd, dan vindt er wederom een aanzienlijke vergroting plaats bij een doelgroep die dan ook een opgave moet doen, maar waarschijnlijk nauwelijks materieel belang heeft. Dit leidt tot een onwerkbare situatie'', aldus de adviseurs.

Geen geld meer voor houtwallen en poelen van particulieren
De gevolgen van het nieuwe agrarisch natuurbeleid voor particulieren worden in het advies verder niet benoemd. Uit het advies valt af te leiden dat er in de toekomst geen geld meer gaat naar hobbyboeren die op eigen initiatief en gebruik makend van de subsidies voor natuurbeheer (SAN en PSAN) landschapselementen aanleggen, zoals houtwallen en poelen.Tenzij ze kunnen aantonen dat de landschapselementen worden gerealiseerd op landbouwgrond en ze actieve landbouwer zijn.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier