Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Organisaties geitenhouders zoeken toenadering

Ingediend door jinke op 14 januari 2017 - 11:37

De Algemene Nederlandse Bond van Geitenhouders (ANBG) en de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokerij (NOG) gaan mogelijk samenwerken. De bedoeling is onder meer om de databases met gegevens van de geiten samen te voegen.

In de geitenhouderij zijn vijf verenigingen actief. Drie ervan richten zich op een specifiek ras: de dwerggeit, de angorageit en de Nederlandse landgeit. De NOG richt zich hoofdzakelijk op de productierassen (wiite geit, Toggenburger, Nubische en bonte geit), de ANBG is er voor allle rassen en kruisingen.
De inmiddels honderdjarige NOG en de bijna dertigjarige ANBG kampen met teruglopende ledenaantallen. Vooral de afgelopen decennia is de commerciele geitenhouderij gegroeid, de hobbygeitenhouderij is daarbij achtergebleven. Nieuwe Europese regels hebben ervoor gezorgd dat de ANBG geen officieel stamboek meer kan bijhouden. Wel houdt de ANBG nog altijd een registratie bij van de geiten van de aangesloten leden. Keuringen behoren al enige tijd tot het verleden.
 
Door te gaan samenwerken met de NOG wil de ANBG ''dubbel werk'' voorkomen. Het plan is de databases met gegevens over de geiten samen te voegen en samen te werken op het gebied van promotie. Op de ledenvergadering van de ANBG  in het voorjaar kan er gestemd worden over de plannen.

Redactie Levende Have/Bron: nieuwsbrief ANBG
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier