Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ook zaailingen esdoorn mogelijk gevaarlijk voor paarden

Ingediend door jinke op 24 maart 2015 - 15:21
zaailing esdoorn gevaarlijk voor paarden

Ook het eten van zaailingen van esdoorns kan bij paarden leiden tot atypische myopathie. Daarom waarschuwt het Vlaams Paardenloket om in dit seizoen extra waakzaam te zijn en de zaailingen uit de wei te verwijderen.

Esdoornzaden die vorige herfst van de bomen vielen, zullen in het voorjaar de vorm van zaailingen weer boven de grond komen. Verder onderzoek is nog vereist, maar men veronderstelt dat ook deze uitlopers toxines kunnen bevatten.

Atypische myopathie is een zeer ernstige, vaak fatale, spierziekte bij paarden. Meer dan 75% van de aangetaste dieren sterft aan deze aandoening en dit meestal binnen drie dagen na het begin van de symptomen. Er bestaat voorlopig geen remedie. De zeldzame paarden die de ziekte overleven, kunnen wel volledig herstelllen. Eventueel houden ze er hartritmestoornissen aan over.
 
Het is ondertussen bekend dat het gif dat verantwoordelijk is voor het optreden van atypische myopathie, voorkomt in de zaden van bepaalde esdoorns, waaronder de Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn). Daarom wordt Atypische Myopathie tegenwoordig ook wel “esdoornvergiftiging” genoemd.
Ook de schimmel Rhytisma acerinum die vaak voorkomt op het blad van de esdoorns, zou mogelijks atypische myopathie kunnen veroorzaken, maar hiernaar is eveneens verder onderzoek nodig.
 
Redactie Levende Have/Bron: Vlaams paardenloket
 
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier