Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ontoereikende vaccinatie geeft agressief virus meer kans

Ingediend door jinke op 30 augustus 2015 - 12:38
Vaccinatie van pluimvee tegen de ziekte van Marek kan ertoe leiden dat agressievere varianten van het virus de kop opsteken. Onderzoek heeft aangetoond dat sommige vaccins deze varianten in staat stellen te overleven en daarmee niet-gevaccineerde dieren extra in gevaar brengen.
 
Na toediening van vaccins die niet helemaal perfect zijn, kunnen sommige dieren ziek worden en virus verspreiden. Uit het Brits-Amerikaanse onderzoek blijkt dat de ontwikkeling van meer agressieve virussen hierdoor gestimuleerd kan worden. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in PLOS Biology. 
 
De ziekte van Marek was ooit een aandoening die weinig schade aanrichtte onder pluimvee. Maar het virus dat de ziekte veroorzaakt is in de  loop der jaren virulenter geworden en kan nu ongevaccineerde dieren binnen tien dagen doden. Bijna alle kippen in de industrie worden tegenwoordig ingeeent. Zolang dat goed gebeurt, krijgt het meer virulente virus weinig kans. Gevaarlijker is het fenomeen van ontoereikende vaccinatie in geval van vogelgriep, aldus de onderzoekers.
 
Redactie Levende Have
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier