Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nieuw schapenpestvirus ontdekt; verwant aan varkenspestvirus

Ingediend door jinke op 19 maart 2015 - 13:50
Nieuw schapenpestvirus ontdekt
Duitse wetenschappers hebben een nieuw schapenpestvirus ontdekt dat opvallend veel lijkt op het virus dat bij varkens klassieke varkenspest (KVP) veroorzaakt. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ''Emerging Infectious Diseases''.
 
Het Duitse instituut van de diergeneeskundige universiteit in Hannover is gespecialiseerd in onderzoek naar pestvirussen. Antistoffen tegen het schapen-varkenspestvirus troffen ze aan in het bloed van schapen en geiten in Turkije. De onderzoekers dachten aanvankelijk te maken te hebben met een mogelijke infectie van schapen en geiten met het klassieke varkenspestvirus. De symptomen van de dieren wezen echter in de richting van het zogeheten Border disease Virus, ook een pestvirus. De schapen en geiten vertoonden vruchtbaarheidsstoornissen, er deden zich gevallen van abortus voor, en de lammeren waren misvormd.
 
Een genetische analyse van het virus bracht aan het licht dat het om een nieuw pestvirus gaat, dat sterk verwant is aan het Border Disease Virus en het virus dat Klassieke Varkenspest veroorzaakt. Verder bleek dat antistoffen die een schaap of geit aanmaakt tegen het nieuwe virus, meer lijken op antistoffen na besmetting met klassieke varkenspest dan na besmetting met het Border Disease Virus.  
 
De theoretische mogelijkheid bestaat dat schapen en geiten varkens besmetten met het schapenpestvirus, terwijl het bij testen op antistoffen wordt aangezien voor klassieke varkenspest. Vooralsnog is het niet gelukt het virus over te brengen van schapen op varkens. Er is althans geen virusvermeerdering en uitscheiding van het schapenpestvirus bij varkens aangetroffen.
 
Redactie Levende Have/Bron: TIHO
 
 
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier