Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nieuw geval van vogelgriep: weer vervoersverbod en ophokplicht

Ingediend door jinke op 20 november 2014 - 16:29
ophokplicht hobbypluimvee

Omdat er een nieuw geval van vogelgriep is vastgesteld, geldt er weer een vervoersverbod, een ophok- of afschermplicht*) en een tentoonstellingsverbod gedurende tenminste 72 uur, gerekend vanaf donderdag 14 uur. Kinderboerderijen in het hele land zijn gesloten, tenminste tot zondag 14 uur.

Het nieuwe geval is vastgesteld in Ter Aar, op ongeveer 20 kilometer van Hekendorp.Het gaat om het H5 type. Morgen wordt pas duidelijk of het virus hoogpathogeen is. Op het bedrijf deden zich ziekteverschijnselen voor waarna er monsters zijn genomen. Alle 43.000 leghennen worden gedood.

Het bedrijf bevindt zich niet in een pluimveerijk gebied. In de tien-kilometerzone staan vier andere pluimveebedrijven. Die blijken allemaal leeg.

Redactie Levende Have

*) Een houder van hobbymatig gehouden gevogelte behorende tot de hoenderachtigen (Galliformes), roofvogels (Accipitriformes/Falconiformes) en duiven (Columbidae) dient het gevogelte ten minste het binnen een volière of gebouw te brengen en daar te houden.

Zie ook wiki hobbypluimvee in tijden van vogelgriep


 

Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 20 november 2014 - 17:18

Dit was te verwachten. Het was ook onverantwoord om de beperkingen zo vroeg op te heffen!!
Het gaat ook niet om dierenwelzijn en ook niet om volksgezondheid.
Het gaat alleen om de €€€€€
Kun je iets anders verwachten met zo'n kabinet??

Ingediend door vaneldijk op 20 november 2014 - 18:41

onvoorstelbaar,

Ingediend door vaneldijk op 20 november 2014 - 19:04

Er was toch een ophok plicht voor 30 dagen of heb ik het verkeerd begrepen?

Ter Aar ligt ongeveer 75 km van de Belgische grens. In België zijn geen beperkingen. Wat is nu de ratio om in de noordelijke provincies wel een vervoersverbod en ophokplicht af te kondigen? Het lijkt mij logischer om in een straal van, zeg eens wat, 100 km rond het getroffen bedrijf, beperkende maatregelen af te kondigen.

ja, daar ben ik het mee eens. ik had een bestelling voor zaterdag en ik zou vanavond een nieuwe foktoom op gaan halen. nu weet ik niet eens of dat wel kan! ik wacht op de resultaten van vanmiddag. het is stomme onzin om het hele land stil te leggen. ze willen de kippen in nederland behouden. maar wat dacht je van de miljoenen kuikentjes die nu vergast worden omdat ze niet vervoerd mogen worden? van het verlies dat ze nu draaien? bij ons in de buurt zit broederij lagerweij. die heeft het de vorige keer nog net gehaald om ze in leven te behouden. maar of dat nu weer lukt is nog maar de vraag!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier