Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Mond- en klauwzeervirus verspreidt zich ook via vervuilde omgeving

Ingediend door jinke op 23 mei 2015 - 11:33

Een groot deel van de besmettingen met het mond- en klauwzeervirus (44%) komt tot stand via een met mest en speeksel vervuilde omgeving. Er hoeven op een met virus besmette boerderij niet eens dieren aanwezig te zijn om toch een rol te spelen in de verspreiding van mond- en klauwzeer (mkz).

Deze opmerkelijke conclusie trekt Calra Bravo de Rueda in haar promotie-onderzoek naar infectieroutes en verschillende diersoorten bij de verspreiding van het mkz-virus.

De besmetting van dier op dier is dus zeker niet de enige route, aldus Bravo de Rueda, die op 1 juni hoopt te promoveren aan Wageningen Universiteit. Of er zich schapen of runderen op de boerderij bevinden, maakt ook nog verschil: schapen blijken minder infectieus dan runderen, ook al zijn ze even gevoelig voor het virus. Met een ‘next generation’ matrix toonde Bravo de Rueda aan dat in geval van een veestapel met zowel runderen als schapen de verspreiding van mkz hoger was naarmate een groter deel van de veestapel uit runderen bestond. Indien de groep voor meer dan 14% uit runderen bestaat, is vaccinatie van alleen de runderen voldoende om een uitbraak onder controle te krijgen.
 
Redactie Levende Have/Bron: Centraal Veterinair Instituut

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier